Çeşitli sebeplerle ceza ve tutukevlerine girenlerin, cezalarını tamamlamalarının ardından iş bulmaları günümüzde pek de kolay olmuyor.

Bozulan sicile ek olarak mesleki bir becerinin de olmaması, rehabilite olarak hayata yeniden başlangıç yapmak isteyenlerin karşısına en büyük zorluk olarak çıkıyor.

Bunu önlemek ve cezaevlerinde bulunan vatandaşları yeniden hayata kazandırmak adına 1997 yılında Adalet Bakanlığı bünyesinde ‘Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu’ oluşturulmuştu.

2018 yılında yeniden düzenlenen İşyurtları, cezaevlerinde kalanlar için bir meslek edinme ve işgücüne katılma kurumu haline dönüştü. “Dünyaya örnek olma” vizyonuyla hareket eden kurum, birçok mahkuma yeniden umut oldu.

367 İŞYURDU MÜDÜRLÜĞÜ VAR

Türkiye genelinde 162’si kapalı, 98’i açık, 18’i ise kadın cezaevlerinde olmak üzere toplam İşyurdu müdürlüğü sayısı 367’ye ulaştı. Bu müdürlüklerde eğitim tesisleri ve atölyelerin sayısı ise bin 700'e yükseldi.

Yıllık ortalama çalışan sayısı ise 58 bin 500 olarak hesaplanırken, işyurtlarında 2023 yılında 50 bin 98 hükümlü ve tutuklu çalışarak üretime katkıda bulundu.

Cezaevlerinde çalışanlar yine bakanlık tarafından sigortalanıyor.

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

2 YILDA TAM 4 BİN 596 MAHKUM MESLEK EDİNDi

2022 yılında tutuklu ve hükümlülere yönelik 353 ayrı mesleki eğitim düzenlenmişti. 2023 yılında buna 50 eğitim daha eklendi. 2024’te hedef yine 50 ayrı mesleki eğitim faaliyeti yapılması.

Bunun yanı sıra kadın tutuklu ve hükümlülere yönelik olarak 2022’de 29, 2023’te ise 5 mesleki eğitim düzenlendi. 

İki yılda toplam 4 bin 338 erkek, 258 kadın hükümlü, mesleki eğitime katılarak belge aldı.  2024 yılında 300 erkek ve kadın mahkumun daha meslek öğrenmesi amaçlanıyor.

EN ÇOK İLGİ MOBİLYA VE GİYİM SEKTÖRÜNDE 

İşyurtlarında meslek edindirmeye yönelik eğitimlerin kapsamı 200’den fazla. En çok ilgiyi mobilya ve giyimle ilgili sektörlerle görse de elektrik, elektronik, kişisel bakım ürünleri, biyogaz tesisi yapımı, çiğ köfte, matbaacılık, parke taşı üretimi, resim, Oltu taşı, teraryum, süt ürünleri, besicilik, kuruyemişçilik, mimari restorasyon, oto yıkama, oto tamir, kuaförlük, haşere ilaçlama, restoran işletme gibi pek çok farklı sektöre ilişkin meslek öğrenimi ya da tecrübeni edinimi mümkün.

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

ÖZEL SEKTÖRLE İŞ BİRLİĞİ YAPILIYOR

Meslek öğrenmek ya da tecrübe edinmek isteyen hükümlü ve tutuklular için Adalet Bakanlığı’na ait tesislerde çalışma imkanı yanında, özel sektörle yapılan iş birliği ile tecrübe edinmek de mümkün.

Özellikle açık cezaevinde bulunanların mesleki eğitime dair çalışmalarına izin veriliyor.

Bu çerçevede özel sektörle imzalanın 85 protokol ile 3 bin 326 hükümlü, çalışma imkanı buldu.

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

"HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARI TOPLUMA KAZANDIRIYORUZ"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Türkiye'de ceza infaz sisteminin yalnızca suçluyu cezalandırmak değil, aynı zamanda suçluları yeniden topluma kazandırmak ve toplumu suçtan korumak amacıyla hareket ettiğini bildirerek, şunları aktardı:

Af kararından faydalanan Çetin Doğan cezaevinden çıktı Af kararından faydalanan Çetin Doğan cezaevinden çıktı

"Bu hedefler doğrultusunda hükümlü ve tutukluların  rehabilitasyonları sırasında meslek ve sanatlarını korunup genilştirilmesi veya öğrenmeleri amacıyla İşyurtları faaliyetleri yürütüyoruz. Bu çalışmalarla hükümlü ve tutukluların cezasını infaz ederken, aynı zamanda bir eğitim merkezi gibi çalışan ceza infaz kurumlarında meslek öğreniyorlar. Suçlulun ıslahı anlamında birer eğitim merkezi ve meslek edinme kursu gibi hizmet veren İşyurtları'nın çalışmalarını çok önemsiyoruz. İşyurtları'nda iş başı mesleki eğitime tabi tutulan hükümlü ve tutukluların mesleki deneyimlerini belgelendirmek ve tahliyelerinden sonraki yaşanlarında istihdam olanaklarını artırmak amacıyla, kurumlarda mesleki yeterlilik sınavlarının yapılması sağlandı. İşyurtları içinde yapılan bu çalışmalardaki temel amacımız hükümlü ve tutukluların tahliyeleri sorasında sosyal yaşama uyumlarını kolaylaştırmaktır".

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

110 SATIŞ NOKTASINDAN ÜRÜNLERE ULAŞILABİLİYOR

Tutuklu ve hükümlülerin ürettikleri, vatandaşların beğenisine de sunuluyor. Geçmiş yıllarda yalnızca adliye ve cezaevi kantinlerinde bu ürünleri bulup satın almak mümkündü. Fakat ürün artışı ve gösterilen ilgi sebebiyle, tutuklu ve hükümleler tarafından üretilen mal ve hizmetler daha çok noktada tüketici beğenisine sunulmaya başlandı.

Bakanlığa ait 31 sosyal tesisin yanında 79 satış mağazasında bu ürünler satışa sunuluyor.

Cezaevlerinde 58 bin 500 tutuklu ve hükümlü üretim yapıyor

Editör: Yudum Özel