CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AK Parti Genel Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüştü. İki parti liderlerinin 8 yıl aradan sonra gerçekleşen görüşmesine boş koltuk detayı damgasını vurdu.

Görüşmede Erdoğan'ın oturduğu koltuk ortada dururken, Özel'e ise sağ tarafta yer verildi. Özel'in yanında Namık Tan yer alırken Erdoğan'ın sol tarafında tekli koltuk ise boştaydı. Tekli boş koltuğun yanındaki diğer koltukta da koltukta Mustafa Elitaş yer aldı.

Daha önce parti genel başkanları ve siyasilerle AK Parti Genel Merkezi’ndeki görüşmelerinde tek başına koltuğa oturan ve konuklarını sağında bulunan kanepede ağırlayan Erdoğan, CHP lideri Özel’i tekli koltukta ağırladı.

NE ANLAM İFADE EDİYOR?

Erdoğan, Özel ile görüşme esnasında Özel'in karşısında değil de ortada ve daha farklı bir koltukta oturması akıllara "Erdoğan eşit değiliz imajı mı yaratmak istiyor?" sorusunu getirdi.

Bu görüşme her ne kadar AK Parti Genel Merkezi'nde yapılıyor olsa da Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı makamını temsil ettiğine özel atıfta bulunmak için böyle bir oturma düzeninin tercih edildiği konuşuluyor.

AK PARTİ'DEN İDDİALARA İLİŞKİN AÇIKLAMA GELDİ

Erdoğan'ın yanındaki boş koltuk hakkında AK Partili kaynaklar 'Anlam yüklenmemesi' gerektiği yönünde açıklama yaptı. 

Kaynaklar, söz konusu detayla ilgili açıklama yaparak "Boş koltuğa çok fazla önem atfedilmemesi gerek. Boş koltuk önem atfetmiyor. Odanın mevcut oturma düzeni korunarak Özel kabul edildi" cevabını verdi.

KOMPLO TEORİSYENLERİ İŞ BAŞINDA

Boş koltuk olayı sosyal medyada gündem olurken, sosyal medya kullanıcıları konu hakkında çeşitli teorilerde bulundu. İşte o komplo teorilerinden bazıları:

1. Erdoğan Cumhurbaşkanı olduğu için orta koltukta oturdu. Soldaki koltuk ve sağdaki koltuk genel başkanlığı temsil ediyor.

2. Devlet Bahçeli'ye gönderme. Boş koltuk Bahçeli'nin yerini temsil ediyor. Bahçeli ittifak koltuğundan kaldırıldı yerine ise CHP ile yeni bir yol çizildi. Özetle Erdoğan - Bahçeli sübliminal mesajlarında son perde.

3. Görüşmeye gelecek CHP'li heyetin sayısı tam olarak bilinmediği için fazladan koltuk koyuldu.

4. Görüşme burada yapılmayacak. O yüzden de koltukların bir anlamı yok.

A A 20240502 34442578 34442574 C U M H U R B A S K A N I V E A K P A R T I G E N E L B A S K A N I R E C E P T A Y Y I P E R D O G A N

KULİSLERDE NE KONUŞULUYOR?

A Haber Muhabiri Rüya Akkuş o kareye ilişkin şu ifadelere yer verdi:

“Bu normal protokol düzeni. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendi eşiti olmadığı müddetçe protokol bu şekilde sağlanır. Eğer kendi eşiti olursa 3. koltuk kalkar doğrudan iki isim yan yana gelir. Fakat bu her ne kadar parti genel merkezinde, parti genel başkanları olarak eşit gibi duruyorsa da arkada 'Cumhurbaşkanlığı Forsu'nun da bulunmuş olması dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı sıfatı söz konusu dolayısıyla bu protokol düzeni normal bir protokol düzeni. Hatta geriye baktığımız zamanda da sayın Bahçeli ile olan görüşmelerde benzer bir usul izlendi.”

ERDOĞAN'IN ÖNCEKİ BENZER GÖRÜŞMELERİNDEN KARELER

Erdoğan, 9 Mayıs 2018 günü o dönem CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı olan, Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce ile görüşürken.

Erdoğan'ın Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ile görüşmesi.

Editör: Elif Zülfigaroğlu