Türkiye-Mısır ilişkilerinde ülkede yapılan askeri darbe nedeniyle 2013 yılında sona eren diplomatik ilişkilerde 2020 yılında başlayan normalleşme sürecinin ardından yeni bir aşamaya gelindi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün Mısır'a diplomatik ziyaret gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, Kasım 2022’de Katar’da düzenlenen FIFA Dünya Kupası’nın açılış töreninde ilk kez bir araya gelerek tokalaşmış, daha sonra 2023’te Yeni Delhi’deki G20 Liderler Zirvesi’nde ve Riyad’daki İslam İşbirliği Teşkilatı-Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi’nde görüşmüştü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti iki ülke arasında karşılıklı büyükeçi atamalarının ardından geldi. Ziyaret böylelikle iki ülke arasındaki diplomatik ilişkileri yeniden üst seviyeye çıkartacak. 

ERDOĞAN, BAŞBAKANLIK GÖREVİNİ YÜRÜTÜRKEN MISIR'I ZİYARET ETTİ

Erdoğan, Mısır'a son ziyaretini başbakanlık görevini yürütürken 17-18 Kasım 2012 tarihlerinde Türkiye-Mısır Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi (YDSK) 2. toplantısı vesilesiyle gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün gerçekleştirdiği ziyaret 12 yıl sonra iki ülke arasında ilk olma niteliği de taşıyor. 

Ünlü modacı evinde ölü bulundu: Yetkililer şüpheli bularak soruşturma başlattı Ünlü modacı evinde ölü bulundu: Yetkililer şüpheli bularak soruşturma başlattı

ERDOĞAN-SİSİ GÖRÜŞMESİNDE NELER KONUŞULACAK?

Erdoğan-Sisi görüşmesinde, ikili ilişkiler ve bölgesel gelişmeler masada olacak.

Görüşmedeki en önemli başlıklar ise; ikili ticaret hacminin artırılması, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının sona ermesi için yapılan girişimler, Doğu Akdeniz’de enerji iş birliği ve insansız hava araçları (İHA) anlaşması olacak.

Editör: Merve Çoban