Milyonlarca vatandaş EYT düzenlemesiylw emeklilik hayallerine kavuştu. Ancak kapsam dışı kalan vatandaşlar kademeli emeklilik sisteminden yararlanmak istedikleri için gelişmeleri yakından takip ediyor. 

Türkiye de geçiş için çalışmalar yürütüyor... Para düzeninde yeni dönem -  Türkiye Ekonomi Haberleri

EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi vatandaşları kapsarken, 1999 sonrası için bazı formüllerin masaya gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı  kademeli emeklilik ile EYT 'den yararlanamayan vatandaşlar çinde yeni düzenlemeler içermesi bekleniyor. Bu düzenlemeyle beraber 1 milyona aşşkın kişi emeklilik fırsatından yararlanabilecek. 

Para birimleri sıralaması! Hangi para birimi daha değerli!

BAĞKUR'LULAR MÜJDELİ HABER

Meclis'e taşınacak iilk konular arasında kuaför, manav, bakkal, tesisatçı, pazarcı, marangoz ve terziler de dahil olmak üzere küçük esnaf ve çiftçilerin de aralarında yer aldığı 1 milyon Bağ-Kur'lunun emeklilik için prim gün şartı 9000'den 7200'e çekilecek. Böylelikle 5 yıl daha az primle emekli olabilecek.

Para birimleri sıralaması! Hangi para birimi daha değerli!

KADINLARA PRİM DESTEĞİ GÜNDEMDE

Bağkur'lulardan sonra Meclis'e taşınacak bir diğer konuj ise ev kadınlarının isteğe bağlı olarak sigorta primlerine devlet desteği sağlamasıdır.

Bu düzenlemeyle beraber primlerin üçte birini devlet tarafından karşılanacak. Emeklilik yaşının özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi de gündemde.

KADEMELİ EMEKLİLİKTE ÖNEMLİ KRİTER

Kademeli emeklilik için Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem'den yeni açıklama geldi.

İşte açıklamalarından öne çıkanlar;

Liman İş Sendikası'nın grevi zaferle sonuçlandı: Birleştik ve kazandık! Liman İş Sendikası'nın grevi zaferle sonuçlandı: Birleştik ve kazandık!

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olmuş bir arkadaşımız EYT'li olarak emekli olurken, ancak 1 gün sonra (9 Eylül 99) ya da 5 yıl sonra 2000 yılında, 2001 yılında sigortalı olmuş bir arkadaşımız daha geç emekli oluyor. Böylelikle kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşı beklemek zorunda kalıyorlar. Birkaç günlük süre için 15-16-17 yıllık bir fark oluşuyor.

Burada yeni bir reformla birlikte yaş şartının esnetilmesi söz konusu olabilecek. Burada 2 kriter öne çıkacak

1- Primin tamamlanması

2- Belli bir sigortalılık yılı

Yaşın kademeli olarak düşürülmesi söz konusu olduğunda, 2000 yılında işe girmiş bir arkadaşımız 7000 günü tamamladığında onun için 60 olan yaş şartı geri çekilebilir veya ona bir başka kriter olarak 25 yıllık bir sigortalılık süresi gelebilir.

Bunlar üzerinde çalışılacak konular. Ancak ne kadar erken sigortalı olmuşsa veya ne kadar erken primini tamamlamışsa o arkadaşlarımız için 60 ve 58 olan yaş şartını kademeli olarak öne çekilmesi söz konusu olabilecek.

Böylece hem emeklilik sistemi yeniden değerlendirilmiş olup yeniden bir düzenleme yapılmış olacak. Adaletsizlikler ortadan kaldırılacak EYT sonrasında artık Türkiye daha sağlam bir emeklilik sistemine kavuşmuş olacak.

Anneler için yapılacak olacak çalışmalarla birlikte kademeli emeklilik konusunun gündeme geleceğini düşünüyoruz. Bütün 8 Eylül 1999 sonrası emekli olan vatandaşlarımızın yaşta bir esneme söz konusu olabilir..."

ÇIRAKLIK SİGORTASI İÇİN ÇALIŞMA!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, katıldığı canlı yayında ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu.

Bilgin açıklamasında staj ve çıraklık sigortasına da değindi.

İşte o açıklama;

"Staj bir çalışma olarak sayılmıyor, orada biz işçi işveren ilişkisi olmuyor

ÇIRAKLIK İÇİN ÇALIŞMA YAPIYORUZ!

Çıraklıkta da durum farklı onun içinde bir çalışma yapıyoruz.

Biz EYT çalışmasını ben daha bakan değilken çalışmaya başladık. Emekli olacak insanların yaş ortalamasının nereye geleceğine baktık."

.

.

.

.