Yurt dışında öğrenimlerini tamamlayan vatandaşların diplomaları Türkiye'ye denk değildir. Bu konunun her geçen gün çıkmaza girmesi üniversite mezunu gençleri çıkmaza sokmaktadır.

Vatandaşlar daha iyi konumlarda çalışabilmek için yurt dışında öğrenim görmektedirler. Zorlu koşullarda okuyan gençlerin birçoğu mevcut ekonomik koşulalrdan dolayı borçlanarak eğitimlerini tamamlamaktadır. Konuya ilişkin açıklama yapılmaması, diploma sahibi gençleri ve ailelerini olumsuz yönde etkilemektedir.

VATANDAŞLARA DENKLİK AFFI ÇIKACAK MI?

Hükümetin seçim öncesi vaatlerinden olan diploma denklik konusunda yapılan açıklamada, sabredilmesi gerektiğini seçimlerden sonra çözüm geleceği belirtilmesine rağmen, henüz konuya ilişkin düzenleme getirilmemesinin ardından vatandaşlardan tepki gecikmedi.

Tekirdağ Staj ve Çıraklık Mağdurlarından Özgür Özel'e teşekkür! Tekirdağ Staj ve Çıraklık Mağdurlarından Özgür Özel'e teşekkür!

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) yurt dışında alınan üniversite diplomalarını tanımaması, binlerce genç mezunun emeklerinin boşa gitmesine ve istedikleri kariyer planlamasında hedeflerine ulaşamamasına neden olmaktadır.

Yaklaşık 65 bin üniversite mezunu, diplomasının Türkiye'de tanınmaması nedeniyle birçok zorlukla karşı karşıya kalmaktadır. Ülkelerine döndüklerinde mesleklerini yapamamak, ekonomik sıkıntılarla baş etmek ve diploma denkliği konusundaki belirsizlik yaşamaları sebebiyle gelecekleri konusunda endişelenmektedirler. Mağdurlar, diplomalarına rağmen farklı işlerde çalışmaktadırlar.

DENKLİK BELGESİ İLE DİPLOMA AYNI MI?

Denkliği talep edilen mezuniyet belgesinin Türk yükseköğretim sisteminde hangi akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu belirten belgedir. 12. Diploma Denklik Belgesi ile Mezuniyet Denklik Belgesi arasında fark var mıdır? Her iki belge aynı görevi görmektedir ve geçerlilik durumlarında herhangi bir fark yoktur.

DENKLİK OLMAZSA NE OLUR?

YÖK Denkliğiniz olmazsa üniversite mezunu olmanızı gerektiren kamu görevlerinde çalışamazsınız. Erkek adaylar ise kısa dönem askerlik yapamazlar. Özel sektörde diplomanızın YÖK onaylı olmasının hiçbir önemi yoktur. Mesleğiniz, iş deneyiminiz, bireysel özellikleriniz dikkate alınmaktadır.

DENKLİK BELGESİNE KİMLER SAHİP OLABİLİR?

Denklik belgesi, Türkiye'de eğitim görmüş ve üniversite bitirmiş insanların diplomalarının diğer ülkelerde de mezun olunan akademik alan ve dereceye eş değer olduğunu gösteren bir belgedir. Yurt dışında yaşamak veya öğrenimini sürdürmek isteyen kişilerden talep edilmektedir.