Yaşanan deprem felaketinde birçok kayıp verilen yapılardan biri de Ebrar sitesiydi. 6 Şubat depremlerinde 1400 kişi yaşamını yitirdi.  75 Kişinin öldüğü K blokun yıkımından asli kusurlu bulunan 7 sanık hakkında dava görüldü.

Aileler, dava öncesi açıklamada bulunarak tepkilerini dile getirdi. Aileler, "Gelinen bu süreçte sadece müteahhitlerin yargılanması kabul edilemez. Bu usulsüzlükleri görmezden gelip imza atan kamu görevlilerinin yerine getirmedikleri sorumluluklar yüzünden 1400 yaşam son bulmuştur. Bir yıl geçmesine rağmen 1400 yaşamın ölümünde sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin ifadesi dahi alınmayıp, soruşturma izinleri çıkarılmamıştır” açıklamasında bulundu.

Dava, Kahramanmaraş 3. Ağır Caza Mahkemesi’nde görüldü. Davada, Ebrar Sitesi K blok binasının yapı sahibi olan Zirve Konut Yapı Kooperatifi ‘nden dönemin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Doğan, kooperatif müdürü Mustafa Timurbanga, kooperatif üyeleri Lütfi Timurbanga, Hüseyin Nar ve Nebi Koska ile binanın müteahhiti ve aynı zamanda kooperatif başkanı Doğan’ın damadı olan Tevfik Tepebaşı, bugün ilk kez hâkim karşısında olacak.

ACILI AİLELERDEN BASIN AÇIKLAMASI

Adliye önüne gelen acılı aileler basın açıklamasında bulundu. Ailelerin açıklaması şöyle:

“En az 1400 cana mezar olan Ebrar Sitesindeki usulsüzlüklerde biliyoruz ki tek sorumlu müteahhitler değildir. Bu oyalandığımız sürecin son bulmasını istiyoruz. Uygun olmayan zemini imara açan, zemine uygun bina yapmayan, denetleyen ve tüm bu olmazlara rağmen ruhsat veren imzası bulunan herkesin yargılanmasını istiyoruz. Adil ve etkin bir yargı süreci talep ediyoruz. Davalarımız görülmesine rağmen paylaşılmayan statik proje, mimari proje ve tadilat projelerini avukatlarımızla paylaşılmasını istiyoruz ” 

"BU EVRAKLAR NEREDE?"

“Tabut binalar olarak adlandırdığımız 22 bloklu Ebrar Sitesinin 18 bloğunun kum yığınını dönmesiyle 1400 yaşam 4 saniyede son buldu. Evim dediğimiz, yuvamız olarak adlandırdığımız Ebrar Sitesinde en değerlilerimizi yapılan usulsüzlüklere kurban verdik. Geçen 437 günde, sadece sorumlu müteahhitlerin belirlenmesine ilişkin davalar görülmektedir. Geçen 437 güne rağmen sorumlu müteahhitlerin belirlenememesi biz aileleri derinden üzmekte ve var olan acımızı kat ve kat arttırmaktadır. En az 1400 cana mezar olan Ebrar Sitesindeki usulsüzlüklerde biliyoruz ki tek sorumlu müteahhitler değildir.

Bu usulsüzlükleri görmezden gelip imza atan kamu görevlilerinin yerine getirmedikleri sorumluluklar yüzünden 1400 yaşam son bulmuştur. Bir yıl geçmesine rağmen 1400 yaşamın ölümünde sorumluluğu bulunan kamu görevlilerinin ifadesi dahi alınmayıp, soruşturma izinleri çıkarılmamıştır. Adaletin sağlanmadığı her gün sesimizi daha da yükselterek bir çığlığa dönüştürmeye devam edeceğiz. Para hırsınız, aç gözlülüğünüz yüzünden hayatlarını bitirdiğiniz ailelerimizin hesabını vereceksiniz. Hayallerini, umutlarını ve geleceklerini çaldığınız her canının hesabını verene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Gelinen bu süreçte sadece müteahhitlerin yargılanması kabul edilemez. Buna istinaden yetkililer tarafından yanıtlanmasını beklediğimiz birçok sorunumuz ve sorumuz mevcuttur. Ebrar Sitesi soruşturma dosyalarındaki bazı evraklar eksik, binaların ruhsat evrakları yok. Bunlar yoksa ilgili kamu kurumları, ilgili mevzuat, yapı denetim firmaları niye var? Bu evraklar nerede?"

"NEDEN TADİLAT PROJELERİ AVUKATLARLA PAYLAŞILMADI?"

"Ebrar Sitesi bloklarında yapı ruhsatında alınan projeler tamamlandıktan birkaç yıl sonrasında, sığınaklar bodrum, zemin ve asma katta bağımsız bölümlerin alanlarının değiştirilmesi ile ilave konut ve işyeri yapılarak tadilat yapı ruhsatları düzenlenmiştir.  Binaların taşıyıcı sistemine zarar verilmeden yapılması gereken bu denli büyük düzenlemelerin proje detayları neden bilirkişi raporlarında değerlendirilmemiştir? Ve neden tadilat projeleri avukatlarla paylaşılmamıştır? Ve hala paylaşılmamaktadır?"

"BU PROJEYE NASIL RUHSAT VERİLEBİLİR?"

"6 Şubat depreminden sonra Bakanlığın yapmış olduğu mikrobölgeleme çalışmasında Ebrar Sitesi alanı uygun olmayan alan olarak tespit edilmiştir. Bakanlığın sonrasında tekrardan Kahramanmaraş belediyesiyle yaptığı mikrobölgeleme çalışmasında Ebrar Sitesi bölgesi zemini problemli alan olarak tespit edildiği halde bilirkişi raporlarında zeminin riskli olmadığı yönünde değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmenin yapılan mikrobölgeleme sonuçlarına göre nasıl bu şekilde bilirkişi heyeti değerlendirebilir? Ebrar Sitesinin bazı bloklarında zemin etüdü raporu bulunmadan statik proje nasıl yapılabilir? Bu projeye nasıl ruhsat verilebilir? Mevcut bloğun bilirkişi raporu değerlendirilmesinde, ondan sonra yapılan komşu parseldeki binanın zemine göre değerlendirilerek nasıl bir neticeye varılabilir?"

"TOPLU ÖLÜMLER BU ÜLKENİN KADERİ OLMAYA DEVAM EDECEKTİR"

"Ebrar Sitesinin bazı bloklarında bazı kamu kurum ve çalışanları asli kusurlu olmasına rağmen gelinen aşamada sorumlu kamu görevlisi ile ilgili verilen soruşturma izni neden yok?  Bugün bu insanlar yargılanmadığında bu toplu ölümler bu ülkenin kaderi olmaya devam edecektir. Ebrar Sitesi davalarının caydırıcı cezalar ile sonuçlanmasını sağlayarak emsal olmasını istiyoruz.”

Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe açıldı Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe açıldı

(Kaynak:T24)