Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), dün gece geç saatlerde yayınadığı uyarıyla, 20 yıl aradan sonra ilk kez bir güneş fırtınası riskinin doğduğunu duyurdu. Bu "olağandışı olay"ın GPS gibi elektronik cihazları ve elektrik şebekelerinin bazı bölümlerini bozabileceği, ülkenin büyük bir bölümünü muhteşem bir ışık çemberiyle kaplayabileceği belirtildi.

Uyarı, Çarşamba günü başlayan bir dizi güneş patlamasının ardından gelirken, yetkililer jeomanyetik fırtınanın Cuma günü öğlen saatlerinden itibaren nasıl sorunlara yol açabileceğini açıkladı.

NOAA tarafından yayınlanan uyarıda 8 Mayıs'ta başlayan güneş patlamalarına dikkat çekildi ve "Ek güneş patlamaları jeomanyetik fırtına koşullarının hafta sonu boyunca devam etmesine neden olabilir" denildi.

"Jeomanyetik fırtınalar Dünya'ya yakın yörüngede ve Dünya yüzeyindeki altyapıyı etkileyebilir" diye devam eden uyarıda fırtınanın elektrik şebekesi, navigasyon, radyo ve uydu operasyonlarını bozabileceği belirtilirken, bilim insanları internette de kesintiler olabileceğini söylüyorlar.

James Webb Teleskobu ile keşfedildi: En eski tarihli kara delik birleşmesi James Webb Teleskobu ile keşfedildi: En eski tarihli kara delik birleşmesi

Yapılan bazı çalışmalara göre ise jeomanyetik fırtınalar insan sağlığını da etkileyebiliyor.

FIRTINADAN KORUNABİLİR MİYİZ?

Uzmanlar, fırtınanın etkisini azaltmak için elektronik cihazların fişinin çekilmesini ve elektrik şebekelerinin korunması için gerekli önlemlerin alınmasını tavsiye ediyor.

Ayrıca, fırtına sırasında açık havada bulunmaktan kaçınmanın ve olası elektrik kesintilerine karşı hazırlıklı olmanın da önemli olduğu belirtiliyor.

Editör: Dilara Adak