"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Hafif yağmur
8°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,9262 %0.02
37,4910 %0.16
3.484.069 %-1.082
3.312,17 0,23
Ara
İşçi Haber Adana Deprem uzmanı uyardı: Kozan’da deprem riski var!

Deprem uzmanı uyardı: Kozan’da deprem riski var!

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ikinci yıl dönümünde, Kozan'da sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği “Kozan’ın Deprem Riskleri” konulu konferansta önemli açıklamalar yapıldı. Kozan Belediye Sineması’nda gerçekleşen etkinliğe yoğun katılım sağlanırken, Jeoloji Mühendisi ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, bölgedeki deprem tehlikesine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Konferansta, Kozan ve çevresindeki fay hatlarının durumu ele alındı. Prof. Dr. Pampal, bölgenin alüvyon zemin yapısına sahip olduğunu vurgulayarak, bu durumun olası depremlerde yıkım riskini artırabileceğini belirtti. "Çukurova bölgesi alüvyon zeminlerden oluşuyor ve yer altı su seviyesi oldukça yüksek. Bu tür zeminlerde sarsıntı daha fazla hissedilir ve özellikle çok katlı binalarda hasar riski artar" dedi.

Kozan’da 7 Üzeri Deprem Üretecek Büyük Fay Yok

Bölgedeki fay hatlarına dair açıklamalar yapan Pampal, "Kozan'da deprem tehlikesi elbette var ancak büyük ölçekte değil. Yakınımızdaki bazı faylar 5 ila 6 büyüklüğünde depremler üretebiliyor. Ancak, 7’nin üzerinde deprem oluşturabilecek büyük fay hatları burada bulunmuyor" ifadelerini kullandı. Özellikle Akçaluşağı Fayı’nın 6 büyüklüğünün biraz üzerinde bir deprem oluşturabileceğini söyleyen Pampal, bu tür depremlerin hasara yol açıp açmayacağının yapı kalitesine bağlı olduğunu hatırlattı.

Pampal: Yapılar Güçlendirilmeli, Hasarlı Binalar Yenilenmeli

Daha önce Kozan’da 5.5 büyüklüğünde bir depremin yaşandığını ve önemli bir hasar meydana gelmediğini hatırlatan Pampal, yapı güvenliğinin en önemli faktör olduğunu belirtti. "6 Şubat depremlerinde zarar gören binaların güçlendirilmesi ya da yenilenmesi gerekiyor. AFAD’ın hasar tespit çalışmaları, vatandaşların yapıları hakkında bilgi sahibi olmaları için büyük önem taşıyor. Eğer yapınızda hasar tespit edildiyse, kentsel dönüşüm yasasından faydalanarak yenileme sürecini başlatmanız şart" dedi.

Konferansın sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Pampal, deprem hazırlıkları ve bina dayanıklılığı konusunda önemli bilgiler verdi. Etkinlik, Pampal’a teşekkür plaketi ve çiçek takdimiyle sona erdi.

Kaynak: İHA