İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza geçirdi İran Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kaza geçirdi

Almanya Başbakanı Olaf Scholz sosyal medyadan bir video paylaşarak "Gittiğim her yerde, özellikle de gençlerden, dönere fiyat freni getirilip getirilmemesinin gerekip gerekmediğinin sorulması oldukça dikkat çekici" dedi. Sholz, fiyat artışlarının kısmen artan enflasyon ile enerji maliyetlerinden kaynaklandığını ifade eden bir başka paylaşım da yaptı.

Sol Parti (Die Linke), belirli bölgelerde döner fiyatlarının 10 euroyu aşması üzerine harekete geçti. Parti, parlamentoya sunmak istediği öneride döner kebap fiyatlarına tavan getirilmesini ve "Dönerpreisbremse" yani döner kebap fiyat freni uygulamasını talep etti.

HALK, DÖNER GİBİ TEMEL BİR GIDAYA KOLAYCA ERİŞMELİ 

Sol Parti'nin önerisinde dönerde tavan fiyat olarak 4,90 euro, gençlere ise 2,90 euro uygulanması istenirken, bu tavan fiyatının dönerin her yerde aynı fiyata satılmasını sağlayacağını ve halkın döner gibi temel bir gıdaya erişimini kolaylaştıracağı savunuluyor.

Konuyu daha önce parlamentoda gündeme getiren Yeşiller Partisi milletvekili Hanna Steinmüller de döner fiyatlarının yükselişinin endişe verici olduğunu belirterek "Döner fiyatları, şu anda gençler için evden çıktıklarında nereye taşınacakları kadar önemli bir konu. Bunun buradaki pek çok insan için gündelik bir mesele olmadığını biliyorum ve bu aynı zamanda alay konusu olabilecek bir şey, ancak seçmen temsilcileri olarak bu farklı bakış açılarını vurgulamak zorunda olduğumuzu düşünüyorum" ifadelerini kullanmıştı.

Berlin'de dönerin maliyetinin iki yıldan fazla bir sürede 3,90 eurodan 7 euroya çıktığını belirten bir dönerci ise Guardian'a konuştu. Dönerci, fiyatın yakın gelecekte nasıl düşeceğini öngöremediklerini belirterek "Kira, enerji ve gıda fiyatlarındaki patlama nedeniyle fiyatları artırmak zorunda kaldık. İnsanlar sanki biz onları kandırıyormuşuz gibi sürekli 'Dönerflasyon'dan bahsediyor ama bu tamamen bizim kontrolümüz dışında" dedi.

Döner fiyatlarının artması, Almanya'da birçok kişiyi endişelendiriyor. Sol Parti'nin önerisi, bu endişelere çözüm bulmak için atılan ilk adım olarak görülüyor. Önerinin parlamentoda kabul edilip edilmeyeceği ise önümüzdeki günlerde belli olacak.

Editör: Dilara Adak