"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Antalya Antalya'da kaçak okul skandalı: Rus ve Ukrayna kreşleri Türk eğitimini hedef alıyor

Antalya'da kaçak okul skandalı: Rus ve Ukrayna kreşleri Türk eğitimini hedef alıyor

Antalya'da Rus ve Ukraynalılara ait kaçak anaokulu ve kreşlerin sayısı artıyor. Son olarak, Konyaaltı ilçesinde 'oyun evi' ruhsatı ile işletilen üç kaçak eğitim kurumu daha tespit edildi.

Bu kaçak okulların Türk eğitim kurumlarını kötüleyen broşürler bastırdığı ortaya çıktı. Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş sonrası Antalya'ya yoğun göç yaşanması, birçok sektörde kaçak ve kayıt dışı faaliyetlerin artmasına neden oldu. Kuaförlükten emlakçılığa, evde yemek yapmaktan günübirlik kiralamaya kadar pek çok alanda bu tür faaliyetler görülüyor.

Türk okullarını kötüleyen broşürler basıp 'oyun evi' süsü verdiler: Antalya'da Rus ve Ukraynalılara ait 3 kaçak okul daha ortaya çıktı - Resim : 2

Konyaaltı'nda tespit edilen kaçak okullar, yerel yönetimlerden sadece 'oyun evi' ruhsatı almış olmalarına rağmen anaokulu ve kreş olarak faaliyet gösteriyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, bu okulların kayıt ve ruhsat eksikliği nedeniyle inceleme başlattı. ATSO 48. Grup Eğitim Faaliyetleri Meslek Komitesi üyesi Kenan Çelik, bu sorunları ATSO'nun ağustos ayı toplantısında gündeme getirdi.

Kaçak okullar, sosyal medya ve web siteleri aracılığıyla reklamlara devam ederken, Konyaaltı'ndaki Rus ve Ukraynalı nüfusun yoğun olduğu bölgelerde broşürler dağıtıyor. Bir Türk kurs merkezi içinde faaliyet gösteren bir Rus okulu kapatıldı, ancak Rusça ismiyle faaliyet gösteren ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından kaydı bulunmayan başka bir kaçak okul hâlâ inceleme altında. Bu okul, broşürlerinde Türk okullarını kötüleyerek, "Özel Türk okullarından üç kat daha ucuz ve on kat daha kaliteli" iddiasında bulunuyor.

"BU OKULLARIN RUHSATLARI YOK"

Kenan Çelik, eğitim sektöründeki kaçak faaliyetlerin büyük sorun oluşturduğunu belirterek, "Ruhsatsız ve yetki sınırlarını aşan uygulamalarla karşı karşıyayız. Eğitim, yasalarla devletin kontrolündedir. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan ruhsat alınmadan eğitim faaliyeti yürütülemez. Antalya'da ruhsatla bile uyumlu olmayan yerlerde okul adı altında eğitim veriliyor" dedi. Çelik, ayrıca, Bakanlıkta bu okulların başvuru ve ruhsatlarının olmadığını belirtti ve devletin bu konudaki müdahale hızını artırmasını talep etti.

Antalya'da, bakanlık tarafından ruhsatlandırılmış ve denetlenen iki resmi Rus okulu bulI unuyor ve Rus ile Ukraynalı çocuklar bu okullarda eğitim alabiliyor. Ayrıca, Türk okullarında da misafir öğrenci olarak kayıt yaptırabilen yabancı çocuklar var. Çelik, eğitim sektörü yatırımcılarının ciddi sıkıntılar yaşadığını ve kaçak okullar nedeniyle rekabetin zorlaştığını ifade etti. Çelik, kaçak okul ve kreşlerin ihbar edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Çevresinde kaçak okul, kreş ya da anaokulu tespit edenler, lütfen bana ulaşsın. Bu konuda bizzat takipçi olacağım" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *