Haaretz gazetesi tarafından yayımlanan ve ordu kaynaklarına dayandırılan haberde , World Central Kitchen (WCK) adlı uluslararası yardım kuruluşunun 7 çalışanının öldürüldüğü saldırının, ordu sözcülüğünün iddia ettiği gibi "koordinasyonsuzlukla" ilgisi olmadığı vurgulandı.

"GAZZE'DE HER KOMUTAN KURALLARI KENDİSİ BELİRLER"

İstihbarat biriminden ismini açıklamak istemeyen bir kaynak, ordunun saldırının neden kaynaklandığını araştırdığına dair iddiasını yalanlayarak, aslında saldırının tam olarak neden kaynaklandığının bilindiğini ve Gazze'deki askeri birliklerin istedikleri her şeyi yaptığını ifade etti.

Aynı kaynak, "Yardım kuruluşları gibi hassas hedeflere karşı yapılacak herhangi bir eylem" için nihai onayın, tümen komutanı hatta Genelkurmay Başkanı gibi en üst düzeydeki askeri yetkililer tarafından verilmesi gerektiğine dair ordu içinde kurallar olduğuna işaret ederek, "Ancak Gazze'de her komutan kuralları kendisi belirler ve angajman kurallarına ilişkin kendi yorumunu yapar." dedi.

Ayrıca İsrailli kaynak, İsrail Savunma Bakanlığının "saldırının koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığına" dair açıklamasına ilişkin "Bunun koordinasyonla hiçbir bağlantısı yok. 20 yönetim veya savaş odası daha kurabilirsiniz ancak birileri Gazze'deki bazı birliklerin davranışlarına son vermeye karar vermezse buna benzer olayları daha çok göreceğiz." ifadelerine de yer verdi. 

Ibu Yanardağında hareketlilik büyüyor: Uyarı seviyesi en üst düzeye çıkarıldı Ibu Yanardağında hareketlilik büyüyor: Uyarı seviyesi en üst düzeye çıkarıldı

BATI UYRUKLU ÇALIŞANLAR HEDEF ALINDI

1 Nisan'da Gazze'de bulunan Deyr el-Belah bölgesine düzenlenen saldırıda, uluslararası yardım kuruluşu World Central Kitchen (WCK) çalışanları hayatını kaybetmişti.  WCK'dan yapılan açıklamada, Gazze'de İsrail'in saldırısında 7 çalışanının öldüğü aktarılmıştı.

Yapılan açıklamada, "Bu bir trajedi. İnsani yardım çalışanları ve siviller asla ve asla hedef olmamalı." ifadesi kullanılarak hayatını kaybeden çalışanların Avustralya, Polonya, Birleşik Krallık, ABD-Kanada ve Filistin uyruklu olduğu belirtildi.

Ayrıca, ekibin saldırı sırasında çatışmasızlık bölgesinde kuruluş logosu taşıyan 2 zırhlı araçta bulunduğunun altı çizildi.

İsrail ordusundan ise "Ordu, bu trajik olayın koşullarını anlamak için en üst düzeyde kapsamlı inceleme yürütüyor." açıklaması yapılmıştı.

NETANYAHU'DAN ŞOK AÇIKLAMA

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu sosyal medya hesabından görüntülü mesaj paylaştı. Mesajda Netanyahu, ordunun Gazze Şeridi'nde uluslararası yardım konvoyuna düzenlediği saldırıda çoğu Batı uyruklu 7 kişinin öldürülmesine ilişkin, "Savaşlarda bu tür olaylar olur, bunu sonuna kadar araştıracağız. İlgili hükümetlerle iletişim halindeyiz. Bunun yeniden olmaması için her şeyi yapacağız." açıklamasında bulundu.

(Kaynak:AA)

Editör: Öznur Kaya