Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 2 gün süren NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için Brüksel'deki karargahtaydı. Toplantının ardından önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Fidan, ABD’li mevkidaşı Blinken ile başta olmak üzere birçok ikili görüşmeler gerçekleştirdi.

Muhataplarına Türkiye’nin terörle mücadelesindeki kararlılığını bir kez daha vurguladı:

“Özellikle terörle mücadelede NATO üyesi ülkelerin tam ve koşulsuz olarak Türkiye’ye destek vermeleri, terörle mücadelede Türkiye’nin yanında olmaları; özellikle Suriye’de olduğu gibi bazı NATO mensubu ülkelerin ‘geçici’ maskesiyle de olsa terör örgütleriyle iş birliği yapmaması gerektiğinin altını çizdik. Bunun, son derece NATO ittifakının ruhuna aykırı olduğu konusundaki görüşlerimizi beyan ettik”

PKK'NIN AVRUPA'DAKİ PROVOKASYONLARI HAKKINDA 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan NATO Dışişleri Bakanları toplantısının ardından Türkiye’nin NATO Daimi Temsilciliğinde Türk basın mensupları ile bir araya geldi.

Gündeminde terör örgütü PKK’nın Avrupa’daki saldırıları da vardı.

Fidan, “Onlar için üzücü olan yıllardır sessiz kaldıkları terör örgütünün kendi sokaklarında terör estirmesi. Şimdi bunu görüyor olmaları aslında bizim için bir sürpriz değil. Yetkili makamların Avrupa’da giderek daha fazla hassasiyet oluşturduğunu görüyorum. Bu memnuniyet verici bir konu. PKK’ya karşı toleransın giderek azaldığını görüyorum, bu önemli” diye belirtti. 

Bakan Tekin’den beklenen atama cevabı: Karar alınır alınmaz süreci başlatacağız Bakan Tekin’den beklenen atama cevabı: Karar alınır alınmaz süreci başlatacağız

"SAVUNMA SANAYİSİNDEKİ KISITLAMALAR KALKMALI"

Bakan Fidan, karargahtaki toplantılarda müttefik ülkelere savunma sanayiindeki kısıtlamaların da kaldırılması gerektiğini kaydetti.

“Biliyorsunuz, belli konularda kısıtlamalar söz konusu savunma sanayisinde. Bu konunun da yine müttefiklik ruhuyla bağdaşmadığını, bu konudaki kısıtlamaların kaldırılması gerektiğini ifade ettik. Bu, bizim zaten sürekli üzerinde durduğumuz konulardan bir tanesi.”

HOLLANDA BAŞBAŞKANINDAN TÜRKİYE'YE ZİYARET

NATO Genel Sekreterliğine aday olan eski Hollanda Başbakanı Mark Rutte yakın zamanda Türkiye’yi ziyaret edecek.

2025 yılındaki NATO Gayriresmi Dışişleri Bakanları toplantısı da Türkiye’de yapılacak.