Sibirya'nın Yakutistan bölgesinde yer alan Badyarikha Nehri kıyısındaki donmuş toprak tabakasında, 12 bin yıl önce yaşamış yavru bir kılıç dişli kedinin kalıntıları keşfedildi. Yapılan incelemelerde, bu yavru kılıç dişli kedinin kafası, ön kolları, pençeleri ve göğüs bölgesinin mükemmel şekilde korunduğu görüldü. Bilim insanları bu keşfi paleontoloji tarihinde bir ilk olarak nitelendiriyor.
Araştırmalar, bulunan kalıntıların yaklaşık üç aylık bir yavru kılıç dişli kediye ait olduğunu ve bu yavrunun, modern aslan yavrularıyla karşılaştırmalar yapıldığında önemli farklılıklar taşıdığını ortaya koydu. Kılıç dişli kedinin büyük pençeleri, küçük kulakları, geniş ağız açıklığı ve güçlü boynu, onu günümüz kedilerinden ayıran özellikler arasında yer alıyor.
Bilim insanları, bu keşfin Homotherium cinsine ait bir yavruya ait olduğunu belirtti. Homotherium cinsi, 12 milyon ile 10 bin yıl önce Kuzey Amerika ve Avrupa'da yaşamış kılıç dişli kedilerini kapsayan bir tür olarak biliniyor. Yapılan incelemeler, pençe altı şok emici karpal pedlerin olmaması gibi soğuk iklime uyum sağlamış özel adaptasyonları da ortaya koydu.
Bu keşif, permafrost yani donmuş toprak tabakasının tarih öncesi hayvanların mükemmel şekilde korunmasına olanak sağladığını bir kez daha gösterdi. Sibirya'nın dondurucu iklimi, bu eski hayvan kalıntılarının korunmasında büyük rol oynarken, bilim insanlarına geçmiş ekosistemleri ve soyu tükenmiş türlerin yaşamına dair eşsiz bilgiler sunuyor.
Bilim İnsanları, Geçmişe Işık Tutan Eşsiz Keşfi Kutluyor
Her yeni keşif, doğanın şaşırtıcı sırlarını gün yüzüne çıkarırken, bu keşif de Arktik bölgesindeki soyu tükenmiş türler hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlıyor. Yavru kılıç dişli kedi kalıntıları, tarih öncesi hayatı anlamamızda büyük bir adım olarak kabul ediliyor.