Bize bu fırsatı sunan yıldız sistemi T Coronae Borealis (T CrB) olarak biliniyor. Dünya'dan yaklaşık 3000 ışık yılı uzaklıkta yer alan bu yıldız, birbirinin yörüngesinde dönen kırmızı dev bir yıldız ve bir beyaz cüceden oluşuyor. Beyaz cüce, kırmızı dev arkadaşından yeterince yıldız malzemesi çaldığında, yüzeyinde kısa bir nükleer füzyon parlamasını ateşleyerek nova patlaması olarak bilinen şeyi tetikler.
BU YIL EYLÜL'DE BEKLENİYOR
Patlama, yıldızlardan oluşan yarım daireyi oluşturan, Kuzey Tacı olarak da bilinen Corona Borealis takımyıldızında görülebilecek. NASA yetkilileri yaptıkları açıklamada, patlamanın Şubat ve Eylül 2024 arasında gerçekleşmesinin beklendiğini ve tekrar sönmeden önce gece gökyüzünde bir haftadan fazla bir süre Kutup Yıldızı kadar parlak görünmesinin beklendiğini ifade etti.
NASA yetkilileri açıklamada, "Nova patlaması yalnızca yaklaşık 80 yılda bir meydana geldiğinden bu, hayatta bir kez karşılaşabileceğiniz bir izleme fırsatı olabilir" diye konuştu.
En son 1946'da patlayan bu tekrarlayan nova, Samanyolu galaksisinde gözlenen beş novadan yalnızca biridir. Patlamayı fark etmek için izleyicilerin bakışlarını Boötes ve Herkül takımyıldızları arasında yer alan Corona Borealis'e çevirmeleri gerekiyor. Patlama gece gökyüzünde parlak "yeni" bir yıldız olarak görünecek.
Genel olarak bu ikili yıldızların büyüklüğü +10'dur, bu da çıplak gözle görülemeyecek kadar sönüktür. Ancak açıklamaya göre patlama sırasında yıldız sistemi, Kutup Yıldızı Polaris'in parlaklığıyla karşılaştırılabilecek +2 büyüklüğünde olacak.
1 HAFTADAN FAZLA SÜRE ÇIPLAK GÖZLE GÖRÜLEBİLECEK
NASA yetkilileri, "Parlaklığı zirveye ulaştığında, birkaç gün boyunca çıplak gözle görülebilecek ve ardından tekrar kararmadan önce, bir haftadan biraz fazla bir süre boyunca görülebilecek," diye belirtti.
Patlayıcı yıldız çifti, nispeten küçük, yoğun bir yıldız kalıntısı olan beyaz bir cüce ve yıldız evriminin son aşamalarındaki daha büyük bir kırmızı dev yıldızdan oluşuyor; bu, dış atmosferinin şişkin ve zayıf olduğu anlamına geliyor. Kütleçekimsel olarak birbirine bağlı yıldızlar, kırmızı dev artan sıcaklık ve basınç nedeniyle kararsız hale geldikçe, dış katmanlarını beyaz cücenin üzerine fırlatacak kadar yakındır.
Maddenin birikmesi, beyaz cücenin yoğun atmosferini, Dünya'dan gördüğümüz novayı üretecek termonükleer reaksiyonu tetikleyecek kadar ısıtır. Bu döngü, nova söndüğünde de devam edecek ve beyaz cüce, başka bir patlama yaratmaya yetecek kadar madde toplayacak.