"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,1322 %0
37,8099 %0.63
3.477.190 %-0.388
3.398,49 0,92
İşçi Haber Bilim Akıllı saatlerdeki gizli tehlike ortaya çıktı!

Akıllı saatlerdeki gizli tehlike ortaya çıktı!

Yeni bir araştırma, fitness bilekliklerinde bulunan PFHxA kimyasalının sağlık riski oluşturabileceğini ortaya koydu. Florlu sentetik kauçuk bilekliklerde tespit edilen bu madde, cilt yoluyla vücuda geçebilir. Uzmanlar, silikon bazlı bilekliklerin tercih edilmesini öneriyor.

Yeni bir araştırma, fitness bilekliklerinin içinde bulunan tehlikeli kimyasalları ortaya koydu. Scripps Araştırma Enstitüsü’nden bilim insanları, popüler fitness bilekliklerinde, çevreye ve insan sağlığına zararlarıyla bilinen PFAS grubunun bir üyesi olan perfloroheksanoik asit (PFHxA) bulunduğunu tespit etti. Uzun süre ciltle temas eden bu kimyasallar, vücuda geçme riski taşıyor.

Günlük Kullanımda Yaygın Olan Akıllı saatler Sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Araştırmaya liderlik eden Graham Peaslee, “Bu seviyelerdeki kimyasalların ciltle temas etmesi, dikkat edilmesi gereken bir durum” dedi. PFAS kimyasalları, dayanıklılığı artırmak ve ürünleri kirlenmeden korumak amacıyla fitness bilekliklerinde yaygın olarak kullanılıyor. Ancak bu özellikleri, kimyasalların doğrudan cilt yoluyla vücuda geçmesine neden olabiliyor.

Araştırmacılar, farklı markalardan 22 akıllı saat ve fitness bilekliğini inceledi. Florlu elastomer bilekliklerin tamamında flor bulunurken, daha pahalı bilekliklerde bu kimyasalların seviyeleri genellikle daha yüksekti. Yapılan kimyasal analizler sonucunda, dokuz bileklikte PFHxA tespit edildi. Bu seviyeler, bazı kozmetik ürünlerde tespit edilen PFAS seviyelerinin dört katı kadar yüksek.

En güvenilir akıllı saat hangisi?

Araştırmacılar, PFHxA'nın cilt yoluyla kolayca emilebileceğini ve vücuda girdikten sonra ne gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin henüz tam olarak bilinmediğini belirtti. Son çalışmalar, bu kimyasalın insan vücudunda birikme potansiyeli taşıdığını gösteriyor.

Araştırmanın baş yazarı Alyssa Wicks, kullanıcıların daha güvenli silikon bazlı bileklikleri tercih etmelerini öneriyor. Daha pahalı bileklik almayı planlayanlar için ise "florlu elastomer" içermeyen ürünleri seçmeleri tavsiye ediliyor.

Bu bulgular, giyilebilir teknolojilerin sağlık üzerindeki potansiyel etkilerini bir kez daha gündeme getiriyor ve tüketicilere daha dikkatli seçimler yapma çağrısı yapıyor.