"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5197 %0.16
36,4538 %0.26
3.349.752 %3.915
2.962,08 0,92
Ara
İşçi Haber Bilim Amberden çıkan ateşböceği türü bilim dünyasını şaşkına çevirdi!

Amberden çıkan ateşböceği türü bilim dünyasını şaşkına çevirdi!

Bilim insanları, Myanmar'da bulunan 99 milyon yıllık bir amberin içinde yeni bir ateşböceği türü keşfederek, dinozorlarla aynı dönemde ateşböceklerinin var olduğunu kanıtladı.

Bilim insanları, Myanmar'da bulunan 99 milyon yıllık bir amberin içinde yeni bir ateşböceği türü keşfederek, dinozorlarla aynı dönemde ateşböceklerinin var olduğunu kanıtladı. Bu eşsiz fosil, ateşböceklerinin evrimine ve ışık üretme özelliklerinin (biyolüminesans) nasıl geliştiğine dair yeni ipuçları sunuyor. Keşif, ateşböceklerinin Mesozoik çağda hem düşmanlarından korunmak hem de çiftleşmek için ışık yaydığını ortaya koyuyor.

2016 yılında Myanmar’da keşfedilen bu fosil, amberin içinde mükemmel bir şekilde korunduğu tespit edildi. Yeni keşfedilen ateşböceği türüne Flammarionella hehaikuni adı verildi. Araştırmacılar, fosilin ışık organlarının varlığı sayesinde biyolüminesans özelliklerin neredeyse 100 milyon yıl önce ortaya çıktığını belirtiyor. Dinozorların hüküm sürdüğü dönemde, ateşböceklerinin de geceleri aydınlattığı bu fosil sayesinde bir kez daha ortaya çıktı.

Ateş Böcekleri Eşgüdümlü Şekilde Yanıp Sönmeyi Seviyor. Sebebiyse Nihayet  Bulunmuş Olabilir - Popular Science

Yumuşak vücut yapıları nedeniyle fosilleşmeleri nadir olan ateşböceklerinin kökeni hakkında çok az bilgi bulunuyor. Ancak bu fosil, bilim insanlarına ateşböceklerinin evrimiyle ilgili önemli ipuçları sundu. Daha önce yalnızca bir Mesozoik döneme ait ateşböceği fosili keşfedilmişti. Yeni fosil, ışık saçma davranışının hem savunma hem de eş bulma amacı taşıdığı yönündeki bilimsel hipotezleri de destekliyor.

Antik Ateşböceğinin Benzersiz Anten Yapısı İncelendi

Palacky Üniversitesi’nden Dr. Robin Kundrata ve ekibi, fosilin modern ateşböceklerinden farklı bir anten yapısına sahip olduğunu belirledi. Günümüzdeki Luciolinae alt ailesine benzeyen bu tür, farklı anten yapısının cinsiyetler arasında değişiklik gösterebileceğini düşündürüyor. Kundrata, bu detayın ateşböceklerinin biyolojik gelişimi ve türler arası farklılıkların anlaşılması açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Kehribar sayesinde bin yıllık keşif! Dinozor çağında parlayan ateşböceği fosili bilim dünyasını aydınlatıyor
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *