"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2389 %0.06
37,0507 %0.07
2.315.638 %0.45
3.019,66 0,91
Ara
İşçi Haber Bilim Ayrılık acısına çare bulundu! 5 günde çözüm oluyor

Ayrılık acısına çare bulundu! 5 günde çözüm oluyor

Bilim dünyası ayrılık acısına beş günde çözüm olabilecek bir cihaz geliştirdi.

Yeni yapılan bir araştırma 400 sterlinlik (16 bin 632 lira) bir başlık takarak ayrılık acısı belirtilerinin azaltılabildiğini gösterdi.

10Haber’de yer alan habere göre, araştırmaya ayrılık acısı yaşayan 36 gönüllü katıldı. Üç gruba ayrılan katılımcılara transkraniyal doğru akım uyarımı (tDCS) başlıkları takıldı. Günde iki kere 20 dakika süre ile takılan başlık, beyne hafif elektrik akımları verdi.

Bir grupta akım dorsolateral prefrontal korteksi (DLPFC) hedeflerken, diğerinde ventrolateral prefrontal korteksine (VLPFC) uygulandı. 'Kontrol grubu' olarak isimlendirilen üçüncü gruba ise sanki bir deney yapılıyormuş gibi davranıldı ama gerçekte bir şey uygulanmadı.

Beynin ön lobunda yer alan ve duygu düzenlemesinden sorumlu bölgelerin hedeflendiği araştırmada daha önceki nörogörüntüleme (beyin görüntüleme) çalışmalarının ayrılık deneyimi ile yas süreci arasında nöropsikolojik bir bağlantı olduğunu ve beynin bu spesifik bölgesini kapsadığını gösterdiği bildirildi.

Journal of Psychiatric Research’te yayınlanan araştırma sonucuna göre hem DLPFC hem de VLPFC bölgelerine verilen akım sahte grupla karşılaştırıldığında ayrılık acısı semptomlarını önemli ölçüde azalttı, depresif ve kaygılı durumu iyileştirdi. Ancak DLPFC uyarımının VLPFC’den daha etkili olduğu sonucuna varıldı.

Tedavinin durdurulmasından bir ay sonra katılımcıların hala kendini daha iyi hissettiği açıklandı. Araştırmanın yazarları sonuçların umut verici olduğunu belirterek daha geniş katılımcılarda deneylerin tekrarlanması gerektiğinin altını çizdi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *