Hollanda’nın Utrecht kentindeki bir kanalda, dinozor yumurtasına benzediği belirtilen tuhaf, turuncu bir "torba" keşfedildi. Bilim insanları bu ilginç keşfin, küçük hermafrodit canlıların oluşturduğu Bryozoan kolonisi olduğunu belirtti. Ancak koloninin, neden Hollanda'daki kanalda ortaya çıktığı ve buraya nasıl geldiği hâlâ gizemini koruyor.
Hollanda’da İlk Kez Ortaya Çıktı
Yerel ekolojist Anne Nijs, Hollanda’da bu türün daha önce görülmediğini ifade ederek, bu keşfi “çok özel bir hikâye” olarak nitelendirdi. Nijs, “Bu koloniler farklı hayvanların bir araya gelerek büyük bir torba oluşturmasıyla ortaya çıkar. Farklı koloniler birbirine bağlanarak daha da büyüyebilir, hatta çapları 2 metreyi aşabilir” dedi.
Gönüllüler tarafından kanaldaki yüzen bir adaya tutunmuş halde bulunan bu sümüksü torba, bölgede şaşkınlık yarattı. Bilim insanları, bazı kolonilerin 7 metreye kadar büyüyebileceğini ve farklı yüzeylere tutunarak gelişim gösterdiğini belirtti.
"Uzaylı Kapsülü" teorisi
Estetik olarak rahatsız edici görünen bu kolonilerin zararsız olduğunu belirten uzmanlar, aynı türün geçtiğimiz ilkbaharda Oklahoma'da da görüldüğünü hatırlattı. Bu türün ortaya çıkması, sosyal medyada "uzaylı yumurta kapsülleri" gibi komplo teorilerinin yayılmasına neden olmuştu.
Koloninin kökeni ise Amerika Birleşik Devletleri’nin Doğu Yakası'na dayanıyor. Bryozoanlar, 1883'te Almanya'da tespit ediliyor ve 1990'lardan itibaren Batı Avrupa’da hızla yayılıyor.
Kendini Kopyalayabiliyor
Bryozoan kolonileri, hem dişi hem de erkek organlara sahip olan zooidlerden oluşuyor ve kendilerini klonlayarak çoğalabiliyorlar. Dünyada yaklaşık 6 bin türü kaydedilen bu canlılar, su yüzeylerine tutunarak büyümeye devam ediyor.