"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5058 %0.12
36,4481 %0.25
3.392.129 %5.307
2.965,40 1,03
Ara
İşçi Haber Bilim Dinozorların neslini tüketen asteroidin gizemli kökeni

Dinozorların neslini tüketen asteroidin gizemli kökeni

Bilim insanları, 66 milyon yıl önce Dünya'da büyük bir yok oluşa neden olan Chicxulub asteroidi hakkında önemli bir keşif yaptı. Yapılan yeni araştırmalar, bu asteroidin Jüpiter’in yörüngesinin ötesinde oluştuğunu ve nadir bir karbonlu kondrit türü olduğunu ortaya koydu.

Science dergisinin internet sitesinde yayımlanan habere göre, Chicxulub asteroidi tarafından oluşturulan yeryüzü katmanlarını inceleyen bilim insanları, asteroidin karbonlu kondritler arasında yer aldığını belirledi. Uluslararası bir araştırma ekibi tarafından yürütülen çalışmada, çarpmanın meydana getirdiği yeryüzü tabakalarından alınan örneklerde eser miktarda rutenyum metali bulundu.

Araştırmanın bulguları, Chicxulub asteroidi'nin, Güneş Sistemi'nin ilk oluşum dönemlerine tarihlenen ve Jüpiter’in yörüngesinin ötesinde meydana gelen çok nadir bir karbonlu kondrit türü olduğunu doğruladı. Bu çalışma, Meksika’nın Yucatan Yarımadası’ndaki Chicxulub köyü yakınlarında, deniz yatağının altında bulunan çarpma kraterinde 2016 yılında yapılan araştırmalarla uyumlu olarak değerlendirildi.

Rutenyum, Dünya'daki nadir elementlerden biri olmasına rağmen, Güneş Sistemi'ndeki gökcisimlerinde 100 kat daha fazla bulunuyor. Köln Üniversitesi'nden kozmokimyacı Dr. Mario Fischer-Gödde’nin liderliğindeki ekip, K-Pg sınırı olarak bilinen Kretase-Paleojen yok oluş dönemine ait yeryüzü katmanlarından alınan beş örnekte rutenyumun 7 kararlı izotopunun oranlarının tutarlı olduğunu keşfetti. Bu bulgular, bu katmanın Chicxulub asteroidi tarafından oluşturulduğunu işaret ediyor.

Araştırma ekibi, 36 ila 470 milyon yıl öncesine tarihlenen diğer beş çarpma kraterinde bulunan rutenyum oranlarının, Chicxulub’daki oranlardan farklı olduğunu ve Güneş’e daha yakın oluşan silisli (S-tipi) meteorlarla uyumlu olduğunu belirledi.

Büyük asteroitlerin, her birkaç yüz milyon yılda bir Dünya'nın yörüngesiyle kesişen yörüngelere fırlatıldığı kaydediliyor. Karbonlu kondritler, Güneş Sistemi’nin oluşumunun hemen sonrasına, yani 4,6 milyar yıl öncesine tarihlenen kalıntılardır ve Güneş'in sıcaklığıyla buharlaşabilen su, karbon ve diğer uçucu molekülleri içerir. C-tipi asteroitlerin Dünya'ya çarpması, yaşamın oluşmasına yardımcı olabilecek su ve organik moleküller sağlayan bir süreç olarak düşünülüyor.

Sonuçlar, American Association for the Advancement of Science (AAAS) dergisinde yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *