University College London (UCL) liderliğindeki uluslararası bir araştırma ekibi, insan dişlerinin boyut ve şeklini belirleyen genetik faktörleri ortaya koydu. Ekip, bu genlerden birinin Neandertallerden miras kaldığını belirledi.
Current Biology dergisinde yayımlanan çalışmada, Avrupa, Kızılderili ve Afrika kökenli 882 gönüllünün diş ölçümleri 3D tarama teknolojisiyle analiz edildi. Dişlerin boyutu ve şekli üzerine yapılan bu çalışma, genetik verilerle karşılaştırılarak 18 önemli genetik bölgeyi belirledi. Bunlardan 17'sinin, diş boyutlarıyla ilişkili olduğu ilk kez keşfedildi.
Araştırma ekibi, keşfettikleri genlerden birinin, modern insan Homo Sapiens’in, Neandertallerle çiftleştiği dönemde bu genetik varyantı miras aldığını belirtti. Bu genetik varyant, yalnızca Avrupa kökenli gönüllülerde bulundu ve daha ince, kesici dişlere yol açtığı tespit edildi. Ayrıca, bu varyanta sahip bireylerin genel olarak daha küçük dişlere sahip olduğu da saptandı.
UCL’den Kaustubh Adhikari, dişlerin insan evrimiyle ilgili çok önemli bilgiler sunduğunu belirterek, "İyi korunmuş eski dişler, arkeologlar için oldukça kıymetli olup, pişmiş yemeğe geçiş yaptığımız dönemde diş boyutlarının küçülmesinin nedenlerini anlamamıza yardımcı olur" dedi.
Adhikari, "Diş gelişimini etkileyen çok sayıda gen belirledik, bunlar etnik gruplar arasındaki farklılıklara yol açıyor" şeklinde de ekledi.
Neandertallerden Miras Kalan Genetik Varyant sadece Avrupa kökenli bireylerde tespit edildi. Çünkü Neandertaller, yaklaşık 40.000 yıl önce Avrupa ve Avrasya bölgelerinde yaşıyorlardı.
Bu bulgular, gelecekte diş tedavileri için genetik testlerin kullanımının önünü açabilir. Fudan Üniversitesi’nden Qing Li ise, "Bu bulguların tıbbi açıdan önemli olduğunu düşünüyoruz. Genetik testler, diş sorunları olan kişilerin tanısına yardımcı olabilir veya diş anomalilerinin gen terapileriyle tedavi edilmesine imkan sağlayabilir" dedi.