"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Bilim Metaverse dünyası sanıldığı kadar masum mu? İşte karanlık yüzü...

Metaverse dünyası sanıldığı kadar masum mu? İşte karanlık yüzü...

Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzün popülaritesi haline gelen Metaverse sanal dünyası, hakkındaki farklı iddialar ve açıklamalar ile gündeme gelmeye devam ediyor. Her ne kadar kullanıcılar sanal bir dünyada kurgusal karakterler yaratarak özgür olduğunu düşünse de, bu dünya sanıldığı kadar masum olmayabilir! İşte bu konu üzerine yapılan farklı değerlendirmeler...

Sanal bir dünyada kurgusal karakterler yaratma imkanı tanıyan Metaverse dünyası göründüğü kadar masum olmayabilir. Bazı Metaverse kullanıcıları tarafından yapılan yorumlar da bu durumu doğrular nitelikte. Söz konusu iddialar ışığında 'Gerçekte Metaverse dünyasında neler yaşanıyor?' sorusunu sizler için araştırdık ve yanıtları bir araya getirdik. 

METAVERSE NEDİR?

Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte günümüzde akla bile gelmeyecek gelişmeler yaşanmakta, geçmişte hayal olarak düşündüğümüz her şey birer birer gerçek olmakta. Bunlardan biri de Metaverse evreni.

Konuyu daha iyi anlayabilmek için bu kelimenin tanımını yapacak olursak Metaverse, dijital olan birçok platform ve aracın birleşerek oluşturduğu bir evren ya da ortam olarak tanımlanabilir. Metaverse dünyası içerisinde sosyal medya, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, kripto paralar ve benzeri unsurlar bulundurmaktadır.

Metaverse dünyasının nelere imkan sağlayabileceğine dair örnek verecek olursak, Tokyo’daki bir doktor Berlin'deki bir ameliyata adeta oradaymış gibi girebilecek ya da başka bir ülkede ikamet eden biri Metaverse sayesinde İstanbul Boğazı'nda kahvaltı imkanı yakalayabilecek. 

METAVERSE EVRENİ NE KADAR MASUM?

Her ne kadar üstte de verdiğimiz örneklerden Metaverse dünyasının masum ve iyi niyetli olduğu düşünülse de aynı zamanda bu dünya kirli hedefler için de güzel bir ortam oluşturmakta. 

Öte yandan bu ortamlarda işlenen suçlar gerçek zamanlı meydana gelmekte ve genellikle kaydedilmemektedir. Bu durum da Metaverse evreninde işlenen suçların bir noktada karşılıksız kalacağı ve kişilerin ceza almayacağı yönünde gösterge olmaktadır.

YENİ BİR CASUSLUK SİSTEMİ

Dijital totalitarizme karşı mücadele veren bir teknoloji fonunun kurucusu olan Zoe Weinberg, Metaverse dünyasının sanal casuslukta hangi noktalara ulaşabileceğini gösteren şu açıklamalarda bulundu:

"Dünyanın mevcut düzeni Metaverse'de sanal bir düzen ile değiştirilme riskiyle karşı karşıya. Metaverse, motive olmuş rejimlerin veya aşırılık yanlısı grupların daha da ileri gitmesine izin verebilir.
Sanal ortamlardaki sürükleyici metin, ses ve görsel katmanları, yanıltıcı veya aşırılık yanlısı içerik sunmanın zorlayıcı yeni yollarını sağlayacaktır.

Bireylerin avatarlar ile temsil edilebildiği ortamlarda hassas bilgilerin kime emanet edileceği daha da zorlaşacak. Bu yeni bir casusluk çağını başlatabilir." 

Halihazırda dijital casusluk birçok ülke tarafından ticari fikri mülkiyete, özel askeri teknolojiye ve kişisel ve finansal bilgilere erişim sağlamak için zaten kullanılmaktayken söz konusu bu evren ile casusların daha iyi fırsatlar yakalayacağı kaçınılmaz duruyor.

ARSA SATIŞLARI İLE VURGUN YAPILABİLİR Mİ?

Özellikle son zamanlarda Metaverse satışları gündeme gelmekte ve arsa alım satımları yapılmakta.

Örneğin İstanbul'da Metaverse üzerinden yapılan arsa satışlarında Ortaköy'de 300, Bağcılar'da ise 150 liradan satılan hayal ürünü arsalar bazı uzman isimler tarafından eleştirilmiş ve kullanıcıların paralarını buralara yatırmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunulmuştu. 

Bu sanal arsalar ile vurgun yapmak sanıldığı kadar zor olmamakta ve bu durumda yetkililere de çok fazla iş düşmektedir. 

ÇOCUKLAR KESİNLİKLE BU TARZ ORTAMLARDAN UZAK TUTULMALI

Her ne kadar yaş sınırlamaları konulmuş olsa da hem çocuklar bazen bu kurallara uymayabiliyor hem de bazen uygulamalar tarafından, koydukları yaş sınırına uygun olmayan içerikler sunulabiliyor.

Bu tarz durumlarda da sonsuz imkan sağlayan sınırların olmadığı bu evrende istismarlar da kaçınılmaz olmakta.

Birleşik Krallık çocuk güvenliği ve politikaları sorumlusu Andy Burrows, Metaverse'ün güncel durumunun çocuklar açısından "toksik risk birleşimi" olarak tanımlayarak bu ortamlarda bulunan çocukların cinsel tacize, ırkçı aşağılamalara ve tecavüz tehditlerine maruz kalmalarının çok olası olduğunun altını çiziyor. 
Ayrıca, yaş sınırlamaları konusunda BBC'nin yaptığı bir araştırma da söylenenleri kanıtlar nitelikte. Yapılan araştırmadan elde edilen sonuca göre 13 yaş için uygun görülen uygulamaların sunduğu sanal gerçeklik odalarında avatarlarla yapılan cinsel ilişkilere tanıklık etmenin, cinsel oyuncak ve gereçlere ulaşmanın kolay olduğu kaydedildi.  

DİJİTAL NEFRETLE MÜCADELE MERKEZİ TARAFINDAN DEĞERLENDİRME

Dijital Nefretle Mücadele Merkezi tarafından Metaverse evrenine ilişkin yapılan değerlendirmeler sonrası yayımlanan raporda şu ifadeler yer aldı:

"Metaverse’deki uygunsuz davranışlar, günümüzün çevrimiçi taciz ve zorbalıklarından daha şiddetli olabilir. Çünkü sanal gerçeklik, insanları dijital dünyadaki istenmeyen dokunuşların gerçek gibi hissettirilebildiği ve duyusal deneyimin arttığı, her şeyi kapsayan bir dijital ortamın içine sokuyor.

Oyunlarda ve sanal gerçeklikte toksik davranışlar yeni değil. Ancak Meta ve diğer büyük şirketler Metaverse’i geleceğin platformu olarak gösterirken, şirketlerin milyarlarca insana ulaşmasıyla sorunların daha da büyümesi muhtemel. Şirketler, Meta’nın ürettiği Oculus Quest kulaklıkların fiyatın tatil dönemlerinde düşürerek insanları Metaverse katılmaya teşvik ediyor.

Metaverse’in zararlarıyla ilgili soruların farkında olduğunu söyleyen Zuckerberg, gizliliği ve güvenliği göz önünde bulunduracağına söz verdi. Yine de kendi çalışanları bile Metaverse’deki toksik davranışları gerçekten önleyip önleyemeyeceklerini bilmiyor.

Mart 2022’de baş teknoloji sorumlusu olarak atanacak olan Meta yöneticisi Andrew Bosworth, bir iç yazışmada insanların Metaverse’de nasıl konuştuklarını ve davrandıklarını denetlemenin herhangi bir anlamlı ölçekte pratik olarak imkansız."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *