"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Bilim NASA astronotları uzayda mahsur: Dönüş Şubat 2025'e ertelenebilir!

NASA astronotları uzayda mahsur: Dönüş Şubat 2025'e ertelenebilir!

Boeing mekiğinin arızalanması nedeniyle uzay istasyonunda mahsur kalan NASA'nın iki astronotunun dönüşü, SpaceX'in gelecek yıl şubattaki seferine kadar ertelenebilir.

Astronotlar, ağustos ayının sonunda yaklaşık üç aydır uzayda mahsur kalmış olacak. NASA yetkililerince yapılan açıklamada, uzay istasyonunda mahsur kalan Starliner ekibinden Butch Wilmore ve Suni Williams'ın Dünya'ya dönüşü için SpaceX'in mekiğinin kullanılabileceği belirtildi.

Yetkililer, Starliner mekiğindeki sorunun beklenenden daha karmaşık olduğunu ve bu sorunun giderilmesini bekleme seçeneğinin yanı sıra, SpaceX'in Şubat 2025'teki seferinde dört astronot yerine iki koltuğun boş gönderilerek Wilmore ve Williams'ın bu mekikle geri getirilmesinin de seçenekler arasında olduğunu ifade etti.

"HER İKİ YOLU DA SEÇEBİLİRİZ"

NASA'nın uzay operasyonları misyonu yöneticilerinden Ken Bowersox, SpaceX'in gelecek yıl şubattaki seferinin de bir seçenek olarak değerlendirildiğini belirterek, "Her iki yolu da seçebiliriz. Makul insanlar her iki seçeneği de değerlendirebilir." dedi. Bowersox, konuyla ilgili kesin kararın yakında alınacağını da sözlerine ekledi.

NASA'nın ticari program yöneticisi Steve Stich, Wilmore ve Williams'ın dönüşü için planlanan seferler dışında ayrı bir SpaceX mekiği gönderme seçeneğinin değerlendirilmediğini belirtti.

Boeing'den yapılan açıklamada ise yaşanan ertelemelere rağmen Starliner'ın sorununun çözüleceğine dair inancın tam olduğu vurgulandı. Boeing, iki ertelemenin ardından haziranın ilk haftasında iki NASA astronotunu taşıyan Starliner mekiğini uzaya yollamıştı. Ancak helyum sızıntısı tespit edilen Starliner mekiğinde yapılan incelemelere rağmen sorunun kaynağı bulunamamış ve Dünya'ya dönüş dört kez ertelenmişti.

Uzay istasyonunda bir hafta geçirmeleri planlanan NASA astronotlarının dönüş tarihi ve yöntemi konusunda henüz bir netlik yok.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *