Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore polisinin harekete geçmesine neden olan bu görüntüler, geniş bir endişe yarattı.
Ulusal Soruşturma Ofisi Başkanı Woo Jong-soo, Telegram’a "suça yataklık etme" gerekçesiyle soruşturma açıldığını duyurdu. Woo, Telegram’ın hesap bilgileri gibi verileri devlet yetkililerine kolayca sağlamadığını belirtti ve bu nedenle soruşturmanın zorlu olduğunu ifade etti. Güney Kore polisi, Telegram'ı soruşturmak için Fransız yetkililerle ve uluslararası kurumlarla işbirliği yapmayı planladıklarını belirtti.
Güney Kore'de, okul ve üniversitelerdeki sohbet gruplarında, kadın ve kız çocuklarını hedef alan "deepfake" yöntemiyle oluşturulmuş cinsel içerikli görüntülerin yayıldığı tespit edildi. Sosyal medya kullanıcılarının tanıdıklarının fotoğraflarını yükleyerek sahte görüntüler oluşturması, ülke genelinde büyük tepkilere yol açtı.
MAĞDURLAR ÇOĞUNLUKLA REŞİT DEĞİL
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, mağdurların çoğunlukla reşit olmadığını ve görüntüleri yayan kişilerin ise gençlerden oluştuğunu vurguladı. Seul Merkez Bölge Mahkemesi, bir kişiyi yaklaşık 400 deepfake videosu üretmek ve 1700 civarı görüntüyü internette yaymaktan suçlu buldu.
Sahte cinsel içerikli görüntülerin yayıldığı gruplardan birinin 133 binden fazla üyesi olduğu, mağdurlarının ise ortaokul, lise öğrencileri, üniversite öğrencileri, öğretmenler ve askeri personel olduğu bildirildi. Bu olay, ülke genelinde büyük bir skandal yaratırken, yetkililer sorunun çözümü için kapsamlı adımlar atıyor.