"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4396 %0.01
43,8968 %-0.13
4.080,78 % -1,25
3.642.772 %0.312
İşçi Haber Bilim Türk bilim insanları akciğer kanserini sesten tanıyan teknoloji geliştirildi!

Türk bilim insanları akciğer kanserini sesten tanıyan teknoloji geliştirildi!

Akciğer kanserinde erken teşhisi kolaylaştıracak çığır açan bir yöntem Türk bilim insanlarından geldi. Ankara Üniversitesi’nde geliştirilen yapay zeka tabanlı uygulama, sadece konuşma sesiyle hastalığı yüzde 92 doğrulukla tespit edebiliyor!

Okunma Süresi: 2 dk

Ankara Üniversitesi bünyesinde yürütülen disiplinler arası çalışmayla, sadece konuşma sesi kullanılarak akciğer kanserinin birinci evrede saptanabileceği bir yapay zeka algoritması geliştirildi.

Çalışmaya liderlik eden Doç. Dr. Haydar Ankışhan, ses analizine dayalı bu yöntemin, klasik tarama yöntemlerine kıyasla daha düşük maliyetli, risksiz ve hızlı olduğunu belirtti.

Akciğer Kanserine Erken Müdahale İçin Ses Temelli Çözüm

50 sağlıklı birey ve 50 akciğer kanseri hastasından alınan ses örnekleri üzerinde yapılan testlerde, uygulamanın yüzde 92’ye varan doğruluk oranıyla çalıştığı tespit edildi. Her katılımcının yaklaşık iki dakikalık konuşmaları, doğal ortamlarda kaydedilerek analiz edildi.

Araştırmayı destekleyen Doç. Dr. Bülent Mustafa Yenigün, sesin frekansında ve rezonansında meydana gelen değişimlerin, akciğerdeki kitleler ve bronşlarda oluşan düzensizliklerden kaynaklandığını söyledi. Bu farklılıklar, yapay zekanın geliştirilmiş algoritmalarıyla saptanabiliyor

Yenigün, bu yöntemle hastaların röntgen ya da BT gibi radyasyon içeren yöntemlere daha az maruz kalacağını belirtti. Ayrıca maliyet açısından da büyük avantaj sağlayacak bu uygulamanın, gelecekte sağlık tarama programlarına dahil edilmesi planlanıyor.

Araştırma ekibi, uygulamanın 1-2 yıl içinde aktif olarak kullanılabileceğini öngörüyor. Hukuki ve etik süreçlerin tamamlanmasının ardından, geniş hasta veri setleriyle doğruluk oranı daha da yükselecek.

 

Kaynak: AA