Ankara Üniversitesi bünyesinde yürütülen disiplinler arası çalışmayla, sadece konuşma sesi kullanılarak akciğer kanserinin birinci evrede saptanabileceği bir yapay zeka algoritması geliştirildi.
Çalışmaya liderlik eden Doç. Dr. Haydar Ankışhan, ses analizine dayalı bu yöntemin, klasik tarama yöntemlerine kıyasla daha düşük maliyetli, risksiz ve hızlı olduğunu belirtti.
Akciğer Kanserine Erken Müdahale İçin Ses Temelli Çözüm
50 sağlıklı birey ve 50 akciğer kanseri hastasından alınan ses örnekleri üzerinde yapılan testlerde, uygulamanın yüzde 92’ye varan doğruluk oranıyla çalıştığı tespit edildi. Her katılımcının yaklaşık iki dakikalık konuşmaları, doğal ortamlarda kaydedilerek analiz edildi.
Araştırmayı destekleyen Doç. Dr. Bülent Mustafa Yenigün, sesin frekansında ve rezonansında meydana gelen değişimlerin, akciğerdeki kitleler ve bronşlarda oluşan düzensizliklerden kaynaklandığını söyledi. Bu farklılıklar, yapay zekanın geliştirilmiş algoritmalarıyla saptanabiliyor
Yenigün, bu yöntemle hastaların röntgen ya da BT gibi radyasyon içeren yöntemlere daha az maruz kalacağını belirtti. Ayrıca maliyet açısından da büyük avantaj sağlayacak bu uygulamanın, gelecekte sağlık tarama programlarına dahil edilmesi planlanıyor.
Araştırma ekibi, uygulamanın 1-2 yıl içinde aktif olarak kullanılabileceğini öngörüyor. Hukuki ve etik süreçlerin tamamlanmasının ardından, geniş hasta veri setleriyle doğruluk oranı daha da yükselecek.
Kaynak: AA