"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5197 %0.16
36,4538 %0.26
3.349.752 %3.915
2.962,08 0,92
Ara
İşçi Haber Denizli Karcı Dağı'ndaki orman yangını 6. gününde söndürme çalışmaları hala devam ediyor

Karcı Dağı'ndaki orman yangını 6. gününde söndürme çalışmaları hala devam ediyor

Denizli'nin Merkezefendi ilçesindeki Karcı Dağı'nın yamaçlarında 24 Ekim'de başlayan orman yangını, 6. gününe girdi. Yangın, alevlerin kontrol altına alınması için yoğun mücadelelerle sürüyor.

Denizli'nin güneyinde, Menteşe Dağları'nın uzantısı olan Karcı Dağı, 2000 metreyi aşan yüksekliğiyle kentin önemli simgelerinden biridir. Ancak dağın kayalık ve sarp arazi yapısı, yangına karadan müdahale etmeyi zorlaştırıyor.

Haber ajanslarına göre, altı yangın söndürme helikopteri, ulaşabildikleri dik yamaçlara su atışı yaparak yangının kontrol altına alınmasına yardımcı olmaya çalışıyor. Ayrıca, binden fazla personel, iş makineleri ve el aletleriyle yangının yayılma alanında şeritler açmaya odaklanmış durumda. Bu şeritler, yangının daha fazla yayılmasını engellemek amacıyla kullanılıyor.

D20Haber - Denizli Haberleri – Karcı Dağı'ndaki orman yangınıyla ilgili  açıklama

Yol bulunmayan bazı bölgelerde ise ekipler, alevlere ulaşmak için uzun yürüyüşler yapmak zorunda kalıyor. Tavas ilçesi Çakıroluk mevkisine doğru ilerleyen yangını durdurmak için jandarma, belediye personeli ve sivil toplum kuruluşlarından gönüllüler de aktif olarak çalışmalara katılıyor. Yangının şu an için yerleşim yerlerine herhangi bir tehdit oluşturmadığı bildiriliyor.

KARCI DAĞI'NDAKİ YANGINA 13 DAKİKA MÜDAHALE

Karcı Dağı, diğer adıyla Başkarcı Dağı yakınlarında incelemelerde bulunan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, yangına müdahalenin ihbarın ardından sadece 13 dakikada başlatıldığını açıkladı.

Karacabey, iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin her yıl orman yangını riskini artırdığını vurguladı. Türkiye’de sıcak hava dalgalarının artışı, orman yangını sezonunun uzamasına da yol açıyor.

Denizli'deki orman yangını 3. gününde | Vatandaşlar seferber oldu - Haber  Ekspres- İzmir Haberleri- Son Dakika Haberleri

Yangının etkili olduğu alanın yaklaşık 400 hektar olduğunu belirten Karacabey, Karcı Dağı’ndaki yangının örtü yangını niteliğinde olduğunu ifade etti. Bu bölgede bulunan ağaç türünün kalın kabuklu karaçam olduğunu dile getiren Karacabey, bu durumun ağaçların üst kısımlarında yanma yaşanmadığı anlamına geldiğini söyledi. Bu nedenle, ormanın canlılığının "yüzde 90 oranında devam edeceğini" belirtti.

ÖRTÜ YANGINI NEDİR?

Türkiye'deki orman yangınları genellikle iki ana grupta toplanır: örtü yangınları ve tepe yangınları. Örtü yangını, orman tabanını kaplayan otlar, çayırlar, fundalar, fidanlar, yapraklar, yosunlar, kuru dallar ve kütükler gibi ölü veya canlı bitki örtüsünün yanmasını ifade eder.

Bu tür yangınlar, ağaçlara doğrudan büyük zarar vermez, ancak altında yatan yanıcı maddelerin yoğunluğu, yangın riskini artırabilir.

Tepe yangını ise, ağaçların ve ağaçcıkların üst kısımlarını da etkileyerek ilerleyen daha tehlikeli bir yangın türüdür. Bu tür yangınlar, orman örtüsünü, ağaçların gövdesini ve tepelerini kurutarak canlılığını kaybetmesine neden olur ve bu da orman ekosistemine ciddi zararlar verebilir.

Örtü yangını nedir? - Son Dakika Haberler

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Dr. Öğr. Üyesi Yasin İlemin, Karcı Dağı’nın zirve bölgelerinde ağırlıklı olarak karaçam ormanlarının bulunduğunu belirtti.

İlemin, sosyal medya platformu X'te yaptığı açıklamada, bu tür ormanların hızlı bir şekilde yenilenmediğine dikkat çekti. Yangınların bölgedeki etkilerini değerlendiren İlemin, karaçam ormanlarında yangınların genellikle seyrek görüldüğünü, ancak uzun süreli kuraklık ve artan sıcaklıkların bu durumu değiştirdiğini ifade etti.

Karaçam ormanlarındaki yangınların genellikle örtü yangını şeklinde seyrettiğini vurgulayan İlemin, bu tür yangınların ekosistemi tam anlamıyla yok etmediğini aktardı. "Karaçam, kalın kabuğu sayesinde örtü yangınlarını atlatır ve biyolojik çeşitliliği ile yaban hayatına ev sahipliği yapmaya devam eder." dedi. Ancak, değişen iklim koşullarının, karaçam ormanlarındaki yangınları örtü yangınından tepe yangınına dönüştürdüğünü gözlemlediklerini de sözlerine ekledi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *