"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2355 %0.05
37,0342 %0.01
2.308.740 %-0.337
3.021,30 0,97
Ara
İşçi Haber Dünya 2024 Nobel Barış Ödülü iptal edilebilir: Sebebi İsrail mi?

2024 Nobel Barış Ödülü iptal edilebilir: Sebebi İsrail mi?

2024 Nobel Barış Ödülü, dünyada süregelen savaşlar, çatışmalar ve krizlerin gölgesinde sahiplerini bulacak. Ancak bu yıl ödülün verilmemesi olasılığı da ciddi şekilde gündemde. Peki, ödülün verilmemesinin sebebi İsrail mi olacak? Detaylar haberimizde...

2024 Nobel Ödülü duyuruları önümüzdeki hafta gerçekleşecek. Ödül haftası, Hamas’ın 7 Ekim İsrail saldırısının yıl dönümüne denk geliyor. Eğer verilirse, barış ödülü bu sene uluslararası şiddetin arttığı bu atmosferde verilecek.

"BELKİ DE BU YIL ÖDÜL VERİLMEMELİ"

Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü'nün başkanı Dan Smith, Nobel Barış Ödülü’nün bu yıl verilmemesi gerektiğini düşündüğünü belirtti. Smith, dünya genelinde artan çatışmalar, özellikle Orta Doğu'daki savaş, Sudan’daki açlık tehlikesi, Ukrayna’daki süregelen çatışmalar ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en hızlı büyüyen askeri harcamaları örnek gösterdi. “Belki de bu yıl barış ödülünü vermeyerek barış çabalarının yetersiz kalmasına dikkat çekmek daha doğru olur”  diye ekledi.

Barış Ödülü, cuma günü Oslo’da Norveç Nobel Komitesi tarafından açıklanacak. Diğer Nobel kategorilerindeki ödüller ise Stockholm’de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından açıklanacak. Ekonomi dalındaki Nobel Ödülü ise 14 Ekim'de duyurulacak.

1972'DEN BERİ İLK KEZ!

Geçmişte, Nobel Barış Ödülü dünya savaşları da dahil olmak üzere 19 kez verilmemişti. Ödül en son 1972 yılında askıya alınmıştı. Ancak Oslo Barış Araştırma Enstitüsü Müdürü Henrik Urdal, ödülün bu yıl verilmemesinin büyük bir hata olacağını söyledi. Urdal, ödülün barışı teşvik etmek ve bu alandaki önemli çalışmaları tanımak için bir fırsat olduğuna dikkat çekti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *