"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2370 %0.05
37,0369 %0.03
2.305.339 %-0.011
3.015,16 0,76
Ara
İşçi Haber Dünya 2024 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

2024 Nobel Barış Ödülü sahibini buldu

2024 Nobel Barış Ödülü, "nükleer silahlardan arındırılması" alanındaki çalışmaları sebebiyle Japon kuruluş Nihon Hidankyo'ya verildi.

Norveç Nobel Komitesi 2024 Nobel Barış Ödülü’nün Japon ‘Nihon Hidankyo’ organizasyonuna verilmesine karar verdi.

NİHON HİDANKYO KURULUŞU

‘Hibakusha’ olarak da bilinen Hiroşima ve Nagazaki’den atom bombasından kurtulan insanların oluşturduğu bu hareket ‘nükleer silahlardan arındırılmış bir dünyaya ulaşma çabaları ve nükleer silahların bir daha asla kullanılmaması gerektiğini tanıklıklarıyla ortaya koyduğu için’ barış ödülüne layık görüldü.

Nobel Barış Ödülü, Alfred Nobel’in vasiyeti uyarınca, her yıl ‘ulusların ve halkların kardeşliği, silah ve orduların azaltılması, ve barış kongreleri düzenlemek için en çok çaba sarfeden’ kişi, kişiler veya kuruluşlara veriliyor.

Geçen sene Nobel Barış Ödülü, tutuklu kadın hakları savunucusu İranlı Narges Mohamamdi’ye verilmişti.

NOBEL BARIŞ ÖDÜLÜ NEDİR?

Nobel Ödülleri, İsveçli mucit Alfred Nobel’in vasiyetiyle oluşturuldu. Nobel, servetinin, “önceki yıl insanlığa en büyük faydayı sağlayanlara” ödül olarak verilmesini istedi.

Alfred Nobel, 1895 yılında hayatını kaybetti ancak vasiyeti üzerindeki yasal mücadelenin ardından ilk Nobel Ödülleri ancak 1901 yılında verilebildi. Nobel, kimya ve fizik ödüllerinin İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından, edebiyat ödülünün ise İsveç Akademisi tarafından verilmesini şart koştu.

Fizyoloji veya tıp alanındaki ödülleri İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'nün vermesini belirleyen Nobel, barış ödülünün ise Norveç parlamentosu tarafından verilmesini istedi. Nobel'in, o dönem İsveç ile bir birlik içinde olan Norveç'i barış ödülünün dağıtımı için neden seçtiği bilinmiyor.

1968 yılında İsveç Merkez Bankası, 300. yılını kutlarken, Nobel Vakfı'na yaptığı bağışla "Alfred Nobel Anısına Ekonomi Bilimleri Ödülü"nü kurdu. Bu ödül, diğer Nobel ödülleriyle aynı prensipler doğrultusunda İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından veriliyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *