Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin geçici üyelerinden Cezayir'in yaklaşık iki hafta önce sunduğu İsrail-Hamas savaşında acil insani ateşkes talebini öngören karar tasarısının salı günü ele alınması bekleniyor.
Ancak konseyin daimi üyelerinden Amerika Birleşik Devletleri kararı veto edeceğini açıkça bildirdi.
Tasarının kabul edilmesi için toplam 15 üyeli konseyin dokuzunun olumlu yönde oy kullanması gerekiyor. ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'den oluşan beş daimi üyeden birinin vetosu ise kararın kabulünü engelleyebiliyor.
"Müzakereleri tehlikeye atabilir"
ABD'nin BM nezdindeki büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, metnin savaşa ara verilmesini amaçlayan "hassas müzakereleri" tehlikeye atabileceğini belirtti.
Thomas-Greenfield Cumartesi günü yaptığı açıklamada "ABD bu karar taslağına ilişkin eylemi desteklememektedir. Taslak bu haliyle oylamaya sunulacak olursa, kabul edilmeyecektir." dedi.
ABD, Mısır, İsrail ve Katar arasında savaşa ara verilmesi ve Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması için devam eden müzakerelere işaret eden büyükelçi "Diğer tarafların bu süreci ve düşmanlıkların kalıcı bir çözüme kavuşturulması fırsatını tehlikeye atacak tedbirler almak yerine, sürecin başarıya ulaşması için ellerinden geleni yapmaları büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.
"Küresel ilişkiler çıkmazda"
Beklenen oylama, İsrail'in bir milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Gazze'nin güneyindeki Refah'a da saldırmayı planladığı döneme denk geliyor. BM ve uluslararası toplumda İsrail'in operasyonunu Refah'a doğru genişletmesinin Gazze'deki insani krizi daha da kötüleştireceği yönünde endişeler büyüyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Münih Güvenlik Konferansında yaptığı konuşmada, "Gazze'deki durum küresel ilişkilerdeki çıkmazın dehşet verici bir göstergesidir." dedi.
Guterres'in sözlerine açıklık getiren BM sözcüsü Stephane Dujarric de, genel sekreterin Güvenlik Konseyi'ndeki birlik eksikliğine "parmak bastığını" belirterek, bu durumun BM'nin dünyanın dört bir yanındaki sorunları iyileştirme kabiliyetini engellediğine dikkat çekti.
Washington, geleneksel müttefik olarak gördüğü İsrail'e karşı 7 Ekim'den bu yana BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamaları iki kez veto etti. İki kez de çekimser kalarak konseyin Gazze'ye insani yardımı artırmayı amaçlayan ve çatışmalara acil ve uzun süreli insani ara verilmesi çağrısında bulunan kararları kabul etmesine izin verdi.
Kaynak: eouronews