Rusya'nın Çarşamba gecesi Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından küresel bir savaşın oluşturduğu tehdidi yeniden hatırladık. Modern teknoloji ve nükleer silahlarla olası yeni bir Dünya Savaşı'nın nasıl olacağı merak ediliyor.
Princeton Üniversitesi'nde eğitim veren bilim insanları, "mevcut ABD ve Rus kuvvet duruşlarının, nükleer savaş planlarının ve nükleer silah hedeflerinin bağımsız değerlendirmelerini" kullanarak olası bir savaşın üzerinden tahmin yürüttüler.
Görsel-İşitsel Senaryo
Bilim insanları dört dakikalık bir videoda, Rusya'nın NATO üyeleriyle savaştığı bir senaryo üzerinde durdu. İlk olarak, savaş Batı Avrupa ülkeleri arasında gerçekleşir ancak bu savaştan diğer üllkelerde etkilenir.
Similasyon, Rusya'nın büyük ABD şehirlerini hedef alacağını ve bu büyük şehirlerde bomba tehdidi uyarısı olmadığı varsayıyor. Realiteye döndüğümüzde ise tam tersidir. Siviller yaşadığı şehirlerde nükleer silahın potansiyel olarak patlatılıp patlatılmayacağını önceden bilecek ve sığınacak yer aramak için yeterli zaman tanınacaktır.
Bilim insanları, Rusya ve ABD arasında nükleer savaş başlarsa yaklaşık 45 dakika içinde 3.1 milyon insanın öleceği sonucuna vardı. Eğer nükleer savaşa diğer ülkeler katılırsa birkaç saat içinde toplamda 90 milyon insanın öleceğini ve bu sayısının daha fazla artabileceğini öngördü.
Gün sonunda, nükleer silahlarla yapılan bir savaş "kazananı olabilecek bir savaş değildir" kanısına varılırdı. Ancak tüm nükleer silahlar aynı anda patlasaydı, böyle görünürdü.