"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2668 %0.02
36,9728 %-0.08
2.280.176 %-1.222
3.032,41 0,15
Ara
İşçi Haber Dünya ABD kara listesine Çinli firmaları ekleyecek

ABD kara listesine Çinli firmaları ekleyecek

ABD tarafından yapılan açıklamaya göre kara listeye giren firmalardan hisse alınması yasaklandı.

ABD'nin, en büyük ticari drone üreticisi ve biyoteknoloji firmaları da dahil olmak üzere daha fazla Çinli firmayı bu hafta yatırım ve ihracat kara listelerine ekleyeceğine ilişkin bir raporun yayınlanmasının ardından Çin sağlık ve teknoloji şirketlerinin hisseleri, çarşamba günü düşüşe geçti.

Perşembe günü, planlar hakkında bilgi verilen iki kaynağa atıfta bulunan Financial Times, Amerika Birleşik Devletleri'nin drone üreticisi DJI Technology Co Ltd de dahil olmak üzere sekiz Çinli firmayı bir yatırım kara listesine ekleyeceğini açıkladı.

Gazete, kaynakların aktardığına göre, ABD ticaret departmanı ayrıca, bazıları biyoteknolojiyle uğraşan iki düzineden fazla Çinli firmayı, ABD firmalarının ihracatını kısıtlayan bir kuruluş listesine yerleştirmeye hazırlanıyor.

Rapor hisseleri düşürdü

Rapor, öğleden sonra ticaretinde Çin sağlık hizmetleri hisselerinde bir satışı hızlandırarak, sektörü izleyen anakara endeksinde (.CSI300HC) %3.2 düşüşle daha geniş endekste %0.87 düşüş yaşadı.

Hang Seng Sağlık Endeksi'nin (.HSHCI) öğleden sonra ticaretinde %7,6 düştüğü Hong Kong'da etki daha da keskindi.

Çarşamba günü, Çinli biyoteknoloji şirketi BeiGene Ltd'nin Şanghay'daki ilk çıkışında, bazı Çinli firmaların ABD borsasından listeden çıkarılma emrinin alınabileceği endişeleri arasında sağlık şirketleri baskı altındaydı. 

Financial Times söyledi ABD hazine departmanı çünkü Uygur Müslüman azınlığın gözetim sahip oldukları iddia edilen katılımı onun "Çin askeri-endüstriyel kompleks şirketleri" kara listede DJI dahil olmak üzere sekiz şirketleri koyardı.

60 firma yasaklı

ABD'li yatırımcıların şu anda yaklaşık 60 firmadan oluşan listedeki şirketlerden hisse alması yasaklandı.

Bir DJI sözcüsü rapor hakkında yorum yapmayı reddetti, ancak ABD ticaret departmanı bir yıl önce aynı nedenlerle raporu Varlık Listesine koyduğunda Reuters'i şirketin açıklamasına yönlendirdi . Bu adım, ABD teknolojisini veya bileşenlerini satın almasını veya kullanmasını engelledi.

O sırada DJI, hareketi haklı çıkarmak için hiçbir şey yapmadığını ve büyük bir pazar oluşturduğu Amerika Birleşik Devletleri'nde ürün satmaya devam edeceğini söyledi.

ABD Hazinesi, Reuters'in yorum talebine hemen dönüş yapmadı.

Pekin'de FT raporuyla ilgili soruları yanıtlayan dışişleri bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, Çin'in ABD'nin şirketlerini bastırmasına karşı olduğunu ve durumun nasıl geliştiğine yakından bakacağını söyledi.

Yeni eklemeler, yapay zeka girişimi SenseTime Group'un Hazine listesine eklenmesinden birkaç gün sonra geldi ve onu 767 milyon dolarlık Hong Kong halka arzını (IPO) ertelemeye zorladı.

Suçlamalar reddedildi

SenseTime, kendisine yönelik suçlamaların asılsız olduğunu söyledi.

BM uzmanları ve insan hakları grupları, başta Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıkların üyeleri olmak üzere bir milyondan fazla insanın son yıllarda Çin'in uzak batısındaki Sincan bölgesindeki geniş bir kamp sisteminde gözaltına alındığını tahmin ediyor.

Bazı yabancı milletvekilleri ve parlamentolar, kamplarda zorla kısırlaştırma ve ölümlerin kanıtlarını öne sürerek Uygurlara yönelik muameleyi soykırım olarak nitelendirdi. Çin, Uygur nüfus artışının ulusal ortalamayı aştığını söyleyerek bunu reddediyor.

FT, listeye eklenecek diğer şirketlerin görüntü tanıma yazılımı firması Megvii, süper bilgisayar üreticisi Dawning Information Industry, yüz tanıma uzmanı CloudWalk Technology, Teknoloji ve NetPosa Teknolojileri, siber güvenlik grubu Xiamen Meiya Pico, yapay zeka şirketi Yitu Technology ve bulut bilişim firmaları Leon olduğunu açıkladı.

Bu haber Reuters'den çevrilmiştir. Habere buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *