Yeni düzenlemeler kapsamında, 24 farklı çip üretim ekipmanı ile yarı iletkenlerin geliştirilmesinde kullanılan üç kategori yazılımın ihracatı yasaklanacak. Ayrıca yapay zeka çiplerinde kullanılan yüksek bant genişlikli hafıza (HBM) bileşenlerinin de Çin’e ihracatı durdurulacak.
Bu kapsamda "yabancı doğrudan ürün kuralı" (FDPR) devreye alınacak. Bu kurala göre, Amerikan menşeli parçaları içeren yabancı şirketlerin Çin’e ihracatı da ABD’nin denetiminden geçmek zorunda olacak.
ABD Ticaret Bakanlığı, 140 Çin şirketini "varlık listesine" eklemeyi planladığını duyurdu. Bu listeye alınan şirketlere, ABD hükümetinden özel izin alınmadan ürün ya da hizmet satışı yapılamıyor.
ABD’nin Hedefi Çip Teknolojisine Kontrol
ABD Ticaret Bakanı Gina Raimondo, bu kısıtlamaların Çin’in ileri askeri teknolojiler ve silah sistemleri geliştirmesini önlemeyi amaçladığını belirtti. Raimondo, “Bu önlemler, ABD’nin bugüne kadar aldığı en güçlü kontrollerden biri. Çin’in, askeri modernleşmesinde kritik rol oynayan çip üretim kapasitesini sınırlandırmayı hedefliyoruz” dedi.
Çin’den Sert Tepki
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Pekin'deki bir basın toplantısında, ABD'nin bu kısıtlamalarla piyasa ekonomisinin kurallarını ve adil rekabet ilkesini ihlal ettiğini savundu. Lin, “Bu adımlar, uluslararası ticari düzeni bozarak küresel sanayi ve tedarik zincirlerinin istikrarına zarar veriyor” dedi. Ayrıca Çin'in, şirketlerinin haklarını korumak için gerekli tüm önlemleri alacağını duyurdu.
Kısıtlamalar, Biden yönetiminin Çin ile rekabet stratejisi doğrultusunda attığı son adımlardan biri olarak dikkat çekiyor. 2022 yılında yürürlüğe giren Çip ve Bilim Yasası, Çinli üreticilerin ileri çip teknolojilerine erişimini sınırlayan düzenlemeler içermekteydi. Bunun yanı sıra, Başkan Biden’ın 2023’te imzaladığı kararnameyle Amerikan şirketlerinin Çin’deki yarı iletken, kuantum bilgi teknolojileri ve yapay zeka yatırımları da kısıtlanmıştı.