Dünyanın en büyük ekonomilerinden bazılarının hükümetleri, ABD'den küresel enerji fiyatlarını soğutmak ve küresel enerji fiyatlarını soğutmak için koordineli bir hareket için nadir bir talebin ardından Perşembe günü, stratejik rezervlerinden petrol çıkarmayı düşündüklerini söylediler.
Biden yönetimi, Hindistan ve Japonya gibi büyük petrol alıcılarının yanı sıra ilk kez Çin'den ham petrol stoklarını serbest bırakmayı düşünmelerini istedi , taleplere aşina birkaç kişi Çarşamba günü Reuters'e söyledi.
Dünya ekonomisi pandemiden toparlanırken Washington, OPEC+, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya gibi müttefiklerin ABD'nin petrol arzını hızlandırma taleplerini geri çevirmesinden dolayı hüsrana uğradı. Benzin fiyatları ve diğer maliyetlerin artmasıyla birlikte ABD Başkanı Joe Biden, gelecek yıl yapılacak ara seçimler öncesinde siyasi baskıyla da karşı karşıya kaldı.
OPEC+ 2 Aralık'ta toplanmayı planlıyor. Grup, ekonomik toparlanmayı daha fazla arzı haklı çıkarmak için çok kırılgan olarak değerlendirerek, üretimi artırmaya yönelik bilinçli bir yaklaşım benimsedi.
Petrol fiyatları, Reuters'in ABD'nin talebi ve Çin'in perşembe günü bir miktar toparlanmadan önce bir miktar ham petrolü serbest bırakma kararı hakkında rapor vermesinin ardından yaklaşık %4 düşerek altı haftanın en düşük seviyesine geriledi. Petrol fiyatları, dünya arzının artacağı beklentisiyle son zamanlardaki yüksek seviyelerinden geriledi.
Singapur'daki danışmanlık şirketi JTD Energy'nin genel müdürü John Driscoll, "Brent şu anda 80 doların altında" dedi. "Petrol piyasaları üzerinde kısa vadeli bir etkisi var. Muhtemelen en az %5'lik bir düzeltme için iyi." dedi.
Çin devlet rezerv bürosu Reuters'e ham petrol rezervlerinin serbest bırakılması üzerinde çalıştığını söyledi, ancak ABD'nin talebi hakkında yorum yapmaktan kaçındı.
Amerika Birleşik Devletleri 600 milyon varilden fazla en büyük stratejik rezerve sahip. ABD SPR milleti sağlamak için Arap Petrol Ambargo sonra 1970'li yıllarda kurulan acil durum hava için yeterli kaynağı vardı. Son birkaç yılda kaya gazı patlaması ABD üretimini Suudi Arabistan ve Rusya'nınkiyle rekabet etmeye itti.
OPEC'E ZORLUK
Çin'i ilk kez dahil eden bu teklif, elli yılı aşkın süredir petrol fiyatlarını etkileyen kartel olan OPEC için eşi görülmemiş bir meydan okumadır. Çin, dünyanın 2 numaralı petrol tüketicisi ve en büyük ithalatçısıdır.
OPEC+ üyelerinden hemen resmi bir tepki gelmedi.Grup üretimi ayda günde 400.000 varil artırıyor ve pandeminin yakıt talebini azalttığı 2020'de yapılan rekor üretim kesintilerini kademeli olarak çözüyor.
Bu hafta, Genel Sekreter Mohammad Barkindo OPEC'in önümüzdeki ay bir petrol arz fazlası oluşturmaya başlamasını beklediğini söyledi. devamını oku
İsminin açıklanmamasını isteyen bir OPEC kaynağı, tüketen ülkelerin arz kıtlığını karşılamak yerine daha düşük fiyatlara hisse senedi çıkardığını görmenin şaşırtıcı olacağını söyledi.
Bununla birlikte, birkaç büyük dünya enerji tüketicisi, arzı artırmak için OPEC'e baskı yapıyor. Çin, fiyatları istikrara kavuşturmak için Eylül ayında rezervleri serbest bırakmayı seçti. Hindistan aylardır hayal kırıklığını dile getirdi ve artan maliyetler nedeniyle ilkbaharda Suudi Arabistan'dan yapılan alımları keskin bir şekilde kesti.
ÇİN İÇERİ, IEA ÇIKIŞ
Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, OPEC üyesi Libya'daki bir savaşın arzı vurduğu 2011'de olduğu gibi, daha önce de stratejik petrol rezervi tahliyelerini koordine etmişti. Bu koordinasyon, üyeliği Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve çok sayıda Avrupa ülkesini içeren Uluslararası Enerji Ajansı'nın Paris merkezli enerji gözlemcisi aracılığıyla yürütülüyor.
Ancak tartışmalara aşina bir kaynağa göre ABD, Avrupa Birliği'nin katılımını istemedi ve Avrupa'nın birincil sorununun yüksek doğalgaz fiyatlarıyla ilgili olduğunu söyledi.
IEA, web sitesinde, bu tür yayınların fiyat müdahalesi amaçlı olmadığını söyledi. ABD hem Japonya hem de Güney Kore ile temasa geçti ve her ikisi de sadece yükselen fiyatlar ile başa çıkmak için rezerv serbest bırakmadıklarını söyledi.
Pekin merkezli danışmanlık şirketi SIA Energy'de analist olan Sengyick Tee, Çin'in diğer ülkelerle koordineli olarak piyasaya sürülmesini gerçekleştiriyorsa, bunun ilk kez olacağını söyledi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.