ABD perşembe günü, AB dahil ortaklarla koordineli bir şekilde, Belarus devlet borcunun yeni ihraçlarına kısıtlamalar getirdi ve ülkeye yönelik yaptırımları genişleterek düzinelerce kişi ve kuruluşu hedef aldı.
Washington, Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko üzerindeki baskıyı artırdı, ülkenin savunma, güvenlik ve potas sektörlerinin yanı sıra yetkilileri ve Lukashenko'nun oğlunu hedef alarak Beyaz Rusya'yı Avrupa'da bir göçmen krizini yönettiği iddiasıyla sorumlu kılmak için harekete geçti.
Kanada, İngiltere ve Avrupa Birliği ile koordine edilen eylem, Rusya'nın müttefiki Belarus ile Polonya ve Litvanya arasındaki sınırlardaki mülteci krizi nedeniyle Doğu-Batı geriliminin artmasıyla birlikte geliyor.
ABD Hazine Bakanlığı yaptığı açıklamada, Lukashenko hükümetini diğer suçlamaların yanı sıra yolsuzluğa, insan hakları ihlallerine olanak sağlamak ve düzensiz göçü düzenlemekle suçladı.
Belarus dışişleri bakanlığı hemen yanıt vermedi
Hazine Dış Varlıklar Kontrol Ofisi direktörü Andrea Gacki yaptığı açıklamada, "ABD, göçmen kaçakçılığı da dahil olmak üzere içler acısı davranışları nedeniyle Lukashenka (aynen) rejimine maliyet yüklerken uluslararası ortakları ve müttefiklerinin yanında yer alıyor" diye belirtti.
Hazine, ülkenin maliye bakanlığı veya Kalkınma Bankası tarafından perşembe günü veya sonrasında yayınlanan 90 günden uzun vadeli yeni Belarus devlet borcunda Amerikalıların işlem yapmalarını, sağlamalarını ve diğer işlemleri kısıtlayan bir yönerge yayınladı.
Washington ayrıca göçmen krizi nedeniyle Belarus'un devlete ait turizm şirketi Cumhuriyetçi Üniter Girişim Tsentrkurort ve yedi Belarus hükümet yetkilisine yaptırım uyguladı.
AB ülkeleri Belarus'u, Batı'nın Minsk'e uyguladığı yaptırımların intikamını almak için Orta Doğu ve Afrika'dan binlerce kişiyi Polonya ve Litvanya'ya geçmeye teşvik ederek bloğun doğu sınırlarında bir göçmen soğukluğu yaratmakla suçladı .
Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukashenko krizin suçunu AB'ye yüklüyor
Potas sektörüyle ilgili kuruluşlar da perşembe günü kara listeye alındı. İngiltere, dünyanın en büyük potasyumlu gübre üreticilerinden biri olan OJSC Belaruskali'yi hedef alırken, Washington, Lukashenko hükümetinin potasyum ihracatından elde ettiği mali faydaları sınırlamak amacıyla çeşitli kuruluşlara yaptırımlar uyguladı.
Washington, Ağustos ayında devlet tarafından işletilen Belaruskali'yi zaten kara listeye almıştı, ancak potasyum ticareti ve ihracatını yürüten Belarus Potas Şirketi'ni ve başka bir potasyum üreticisi Slavkali'yi ekledi.
Ancak Hazine, Belarus Potash Company veya yan kuruluşu Agrorozkvit LLC ile ilgili işlemlerin sona ermesi için gerekli faaliyetlere 1 Nisan'a kadar yetki veren genel bir lisans verdi. Belarus Potas Şirketi, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Ottawa'nın "Belarus rejiminin devam eden ve sistematik insan hakları ihlallerine yanıt olarak" 24 kişi ve yedi kuruluşa yeni yaptırımlar uyguladığını söyledi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.