NATO müttefikleri, Almanya'nın bir sonraki federal hükümetinin politikalarını çok önemli bir ayrıntı için gözden geçiriyor olacak: Berlin, NATO'nun nükleer paylaşım anlaşmasının bir parçası olarak kalacak mı?
Yoksa çekilip ABD'den nükleer bombalarını Alman topraklarından çıkarmasını mı isteyecek?
Böyle bir hareket bazı Almanlar arasında popüler olsa da, ittifakın Rusya ile ilişkilerinin Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en düşük seviyede olduğu bir zamanda NATO içinde bir çatlağı ortaya çıkaracaktır.
NATO'NUN NÜKLEER PAYLAŞIMI NEDİR?
NATO'nun caydırıcılığının bir parçası olarak ABD, kendi nükleer silahlarına sahip olmayan tüm NATO müttefikleri olan Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye'de nükleer silahlar konuşlandırdı. Bir çatışma durumunda, bu ülkelerin hava kuvvetleri Amerikan nükleer bombalarını taşımak içindir.
Yaklaşık 20 ABD nükleer bombasının, Rheinland-Pfalz eyaletinin uzak bir bölgesindeki Alman hava üssü Buechel'de depolandığı tahmin ediliyor. Üs aynı zamanda Alman hava kuvvetlerine ait bir Tornado savaş uçağı filosuna da ev sahipliği yapıyor, nükleer bombaları taşımak için donatılmış tek Alman jetleri var.
TORNADO SAVAŞ JETLERİNDEKİ SORUN NEDİR?
Alman hava kuvvetleri, 1980'lerden beri Tornado jetlerini uçuruyor ve bunların bakımı giderek daha pahalı hale geldi ve uçağı havada tutmak için yedek parça bulmak zorlaştı. Alman savunma bakanlığı jeti 2025 ile 2030 arasında aşamalı olarak devre dışı bırakmayı planlıyor.
Berlin, ABD nükleer silahlarını taşıma görevine uygun yeni jetler satın almazsa, son Tornado 2030 civarında emekliye ayrıldığında Almanya nükleer paylaşımdan çekilecekti.
YENİ ALMAN HÜKÜMETİ NELER YAPABİLİR?
2020 baharında, Şansölye Angela Merkel'in muhafazakarlarının bir üyesi olan Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Buechel'deki Tornado jetlerinin Boeing (BA.N) tarafından yapılan F- 18'lerle değiştirilmesini önerdi , ancak karar daha sonra 2022'ye ertelendi .
Şimdi, muhtemel yeni Alman hükümetine, Alman topraklarında ABD nükleer silahlarından kurtulmak isteyen bazı milletvekillerinin bulunduğu bir parti olan Sosyal Demokratlar liderlik edecek. Koalisyonda yer alması beklenen Yeşiller'in de bu görüşte olan bazı milletvekilleri var.
ALMANYA NÜKLEER PAYLAŞIMINDAN ÇIKARSA NE OLUR?
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg geçen hafta Berlin'e yaptığı ziyarette, "Almanya'nın NATO'nun nükleer paylaşımına bağlı kalacağına güveniyorum. Bu bizim nihai güvenlik garantimizdir." dedi.
Nükleer paylaşım aynı zamanda Almanya gibi bir ülkeye NATO'nun Nükleer Planlama Grubu şeklinde, ittifakta ilgili konuların tartışıldığı en üst masada yer veriyor.
Stoltenberg, "Almanya, ülkesinde nükleer silah olup olmayacağına elbette karar verebilir, ancak alternatif, Avrupa'daki diğer ülkelerde ve ayrıca Almanya'nın doğusunda kolayca nükleer silahlara sahip olmamızdır." diye ifade etti.
Örneğin, NATO ABD nükleer silahlarını Polonya'ya taşımaya karar verirse, bu muhtemelen Moskova'yı Rusya sınırına yaklaştırarak kızdırmaya yönelik bir adım olarak görülecektir.
Bu haber Reuters'den Türçeye çevrimiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.