ABD yönetiminin, Suriye'deki devrik Esed rejimine ait kimyasal silahların "imha edildiğinden emin olmak" amacıyla bölgedeki diğer ülkelerle işbirliği yaptığı iddia edildi. Axios'un haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Esed rejiminin çökmesinin ardından bu silahların güvenliğini sağlamak için yoğun çaba gösteriyor.
Amerikalı bir yetkili, 61 yıllık Baas rejiminin çökmesinin ardından ABD'nin, Esed rejimine ait kimyasal silahların güvenliğinin sağlanmasına odaklandığını belirtti. Yetkili, özellikle klor gazı gibi kimyasal silahların yok edilmesi veya güvence altına alınması için bölgedeki müttefikleriyle yoğun bir işbirliği yürütüldüğünü ifade etti. "Bu konuda ihtiyatlı tedbirler alıyoruz. Kimseye malzeme geçmemesi için elimizden geleni yapıyoruz." diyen yetkili, bu süreçte bölgesel ortaklarla sürekli iletişimde olduklarını vurguladı.
Esed rejiminin kimyasal silah kullanımı uluslararası alanda büyük tepkiyle karşılanmıştı. 21 Ağustos 2013’te Doğu Guta bölgesinde yaşanan kimyasal silahlı saldırı sonucunda 1.400'ün üzerinde sivil yaşamını yitirmişti. Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), Suriye'deki 2018'deki Duma saldırısının da Esed rejiminin sorumluluğunda olduğunu belirtmişti. 2021’deki bir karar ile, Suriye'nin kimyasal silah kullanımı tespit edilen yerlerdeki saldırılar nedeniyle bazı uluslararası üyelik hakları askıya alınmıştı.
Suriye’de Rejim Karşıtı Çatışmaların Tırmanması ve Baas’ın Çöküşü
Suriye'deki çatışmalar, 27 Kasım'da rejim karşıtı silahlı grupların, Esed rejimi güçlerine karşı üstünlük kurmasıyla yeniden şiddetlendi. 30 Kasım-7 Aralık tarihleri arasında, Halep, İdlib, Hama ve Humus gibi büyük illerde gruplar arasında çatışmalar yoğunlaştı. 7 Aralık'ta, başkent Şam'a girmeye başlayan muhalif gruplara halkın desteğiyle, Baas rejimi kontrolü kaybetti ve 61 yıllık iktidar sona erdi.
Suriye Milli Ordusu'nun Tel Rıfat bölgesinde terör örgütü PKK/YPG'yi geriletmesinin ardından, muhalifler Şam’a girerek Baas rejimine son verdi. Şam'dan kaçan Esed'in geleceği belirsizliğe girdi. Bu gelişmelerin ardından, ABD'nin ve müttefiklerinin, kimyasal silahların güvenliği için yürüttüğü çalışmalar, Suriye'nin geleceği açısından büyük önem taşıyor.