Dünya üzerinde savaşlar ve sömürge faaliyetleri yüzünden her gün binlerce yetişkin ve çocuk hayatını kaybediyor. Ya evlerinde patlayan bombalardan ya da o bombaları atanların ekmeklerini ellerinden alması sebebiyle yaşamını yitiriyor.
Savaşın yorgun bıraktığı mazlum coğrafyalar açlıkla mücadele ediyor. Yetersiz beslenmeye bağlı ortaya çıkan hastalıklar, minik canların hayatını kaybetmesine neden oluyor. Dünyanın bir ucunda israf edilen gıdalar, diğer ucundaki bebeklerin ölüm sebebi olabiliyor.
Dünyanın Açlıkla Mücadelesi
Afrika ülkeleri, Orta Doğu ülkeleri, Yemen, Afganistan, Güney Sudan, Myanmar, Somali gibi ülkelerde yaşanan kıtlık sebebiyle her gün binlerce insan yaşamını yitiriyor. Yaşanan küresel savaşlar sebebiyle yönetimin güçsüz kalması ve halkın fakirleşmesi ve sömürgeci devletlerin pençesini mazlum coğrafyaların üzerinde tutması ise yaşanan açlık krizinin sebepleri arasında...
YEMEN
Ortadoğu'nun en yoksul ülkeleri arasında adı sayılabilecek Yemen'de, Suudi Arabistan'ın öncülüğünde başlatılan savaşa altı yıldan fazla oldu. Ortadoğu'da art arda ortaya çıkan Arap isyanları sırasında başlayan ve dış güçlerin sahaya müdahalesi ile büyüyen bir savaşın öznesi Yemen'de, savaşın bilançosu içler acısı.
BM'ye göre Yemen'de yaşanan savaş, dünyanın en ağır insanlık krizi. Öyle ki sadece bilinen verilere göre savaşta yüzbinden fazla insan hayatını kaybetti. Savaştan geriye kalan halk ise kıtlık ve sağlık alanındaki yetersizlikler sebebiyle muhtaç durumda. Bu yardıma muhtaç insan sayısı da, 30 milyona yakın nüfusa sahip olan ülkede, yaklaşık 25 milyon insana tekabül ediyor. Her 10 dakikada bir çocuk açlık ve kolera gibi rahatsızlıklardan dolayı hayatını kaybediyor. Eğer önlem alınmazsa koca bir ülke halkı yok olmakla karşı karşıya.
2018'de yayımlanan Uluslararası yardım örgütü Save the Children'ın raporuna göre Yemen'de 3 yıldır süren savaşta 85 bin çocuk yetersiz beslenme nedeniyle ölmüştü.
ORTA DOĞU
Savaşın ve yoksulluğun en tanıdık adresi Orta Doğu...
Bölgede bulunan her ülkede ayrı bir savaş ve sömürge faaliyeti bulunuyor. Her savaşta olduğu gibi buradaki savaşlarda da faturayı çaresiz halk ödüyor.
Orta Doğu ülkelerinden Cezayir, Mısır, Ürdün, Lübnan, Moritanya, Fas, Sudan ve Yemen, ulusal seviyede gıda güvencesi “tehlikede” olan ülkeler.Cibuti ise gıda güvencesi “aşırı tehlike” altında olan ülke konumunda.
Buradaki insanların ölümü ya namluların ya da yoksulluğun elinden oluyor. Özellikle bu sebeplere bağlı çocuk ölüm oranları, çok yüksek.
Sadece Suriye'yi baz aldığımızda; 2014'te 14 bin, 2018'de 12 bin, 2021'de ise 12 bin çocuk savaş ve açlık sebebiyle hayatını kaybetti.
AFGANİSTAN
Şimdilerde Taliban'ın hakimiyeti altında olan Afganistan'da açlık krizi büyüyor.
Yıllarca ABD'nin bölgedeki siyasi kavgasının kurbanı olan ve şimdilerde bir insanlık dramı yaşanan Afganistan'da yetersiz beslenmeye bağlı ölümler artıyor.
Birleşmiş Milletler'e bağlı Dünya Gıda Programı'ndan yapılan açıklamaya göre Afganistan'da kıtlıkla mücadele eden kişi sayısında ciddi bir artış var. Açıklamada bu sayının sene başına göre 3 milyon artarak 8,7 milyona yükseldiği belirtildi.
Başkent Kabil'deki hastanede yetersiz beslenme bölümünde tedavi gören zayıf çocuklar bir hayli çok. Üstelik her geçen gün tedaviye ihtiyaç duyan çocuk sayısı da tırmanıyor.
24 Milyon!
Ülkeyi vuran kuraklık, açlığın artışındaki sebeplerden biri olsa da insanların yiyecek almaya ekonomik güçlerinin yetmemesi de bu konuda büyük rol oynuyor.
Bilinen verilere göre Afganistan'da yaklaşık 24 milyon insan yani nüfusun %60'ı akut açıklık çekiyor. Ülke ekonomisi, ilk zamanlar çalışanların maaşını ödemekte ciddi bir çıkmazdaydı. Ardından Taliban'ın yönetimi ele geçirmesiyle ekonomi çökmeye başladı bile.
ABD ve diğer Batılı ülkeler de yardımları kesince Taliban da Afganistan'a ait yurt dışında tutulan milyarlarca dolara ulaşamıyor.
Bölge halkından bazılarının çocuklarını para veya yemek karşılığı sattığı da biliniyor. Bu tablo, yaşanan çaresizliği gözler önüne seriyor.
Geçtiğimiz aylarda Afganistan'ı ziyaret eden WFP İcra Dİrektörü David Beasley, durumla ilgili "Kriz" ve "Felaket" ifadelerini kullanmıştı.
"Afganlar'ın yüzde 95'inin yeteri kadar yiyeceği yok.Ekonomi çöküyor. Kış geliyor. Bu dünyanın cehennemi olacak" şeklinde konuşmuştu.
GÜNEY SUDAN
Yıllardır kıtlıkla verdiği mücadeleden tanıdığımız Sudan'da da benzer bir trajedi yaşanıyor.
Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Güney Sudan Direktörü Caroline Sekyewa, ybu yılın ilk aylarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının hayatı olumsuz etkilediğini açıklamıştı.
Sekyewa, Ülke nüfusunun yarısından fazlasının yardıma ihtiyaç duyduğunu, durumun 2021 yılında daha da kötüleşeceğini belirterek "Ülke genelinde 1,7 milyon kişi aşırı açlıkla mücadele ediyor." demişti.
Bununla beraber Güney Sudan'da çatışmaların yaşandığı bazı bölgelerin insani yardıma açılması gerektiği BM tarafından bildirildi. Aksi takdirde açlıktan dolayı büyük bir felaketin yaşanabileceği uyarısında bulunuluyor.
Ülkedeki iç savaş bitse de ekonomide yaşanan kriz, salgın ve sel felaketlerinden dolayı hayat olumsuz etkileniyor.
MYANMAR
Bölgedeki son hareketlilik olarak Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılmış ve ülkede siyasi gerilim yükselmişti. Olayın ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu. Bunun üzerine BM, Myanmar'da yaşanabilecek olası bir iç savaş için uyarıda bulundu.
Bu siyasi kavganın gölgesinde kalan ve kavgaların bedelini ödeyen halk ise açlık krizi yaşıyor. Daha öncesinde ülkedeki Budistlerin yaptığı zulümlerle tanıdığımız Arakanlı Müslümanlar'ın da çilesi bu krizle beraber büyüyor.
4 Milyon Kişi Açlıkla Boğuşuyor!
Myanmar'da yapılan askeri darbe ve beraberinde gelen protestoların yol açtığı kriz nedeniyle yaklaşık 4 milyon kişinin açlık riski altında olduğu açıklandı. Dünya Gıda Programı bölgede insani yardım faaliyetlerini artıracak.
Birleşmiş Milletlere bağlı Dünya Gıda Programı'nın (WFP) Myanmar Temsilcisi Stephen Anderson, bölgedeki açlık sorununa ilişkin "Ortak bir adım atılmazsa önümüzdeki 3 ila 6 ay içinde Myanmar'da en az 3,4 milyon kişi, temel gıda ihtiyaçlarını karşılamakta zorluk çekecek" şeklinde konuşmuştu.
SOMALİ
1991 yılından bu yana iç savaşla mücadele eden ve ülke içinde yaşana bu karışıklık nedeniyle diğer yoksul ülkeler gibi sömürgeciliğin kurbanı olan Somali'de uzun süredir kuraklığa bağlı yaşanan açlık ve susuzluk nedeniyle yüzlerce insan hayatını kaybediyor.
Geçtiğimiz ay bölgede, açlık ve susuzluktan 3 kişi yaşamını yitirdi. Ölenlerden 2'sinin çocuk olduğu belirtildi.
Yetişkinlere nazaran daha dengeli ve yeterli beslenmesi gereken çocukları dirençleri hastalıklara karşı savunmasız hale geliyor. Bu sebeple çocuklarda açlığa bağlı ölüm sayıları daha fazla.
Yaklaşık 3 Milyon Kişi Açlıkla Sınanıyor
Kasım ayında Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisinden (OCHA) yapılan açıklamada, sel baskınları, çekirge istilası, kuraklık ve yeni tip Koronavirüs salgını gibi nedenlerden ötürü ülkedeki 2,7 milyon kişinin açlık riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.
2,6 milyon Somalilinin doğal felaketler ve çatışmalardan ötürü yerinden edilmiş halde bulunduğu belirtilen açıklamada, toplam 5,9 milyon kişinin bu yıl insani yardıma ihtiyaç duyduğu bildirildi.
Açıklamaya göre Somaliland, Puntland, Galmudug ve Jubaland eyaletlerinde ciddi ölçüde su kıtlığı yaşanıyor. İnsani müdahale için bu yıl uluslararası ortaklardan yaklaşık 1 milyar Dolar talep edilecek
Çare: İnsani Yardım
Savaşın ve sömürge faaliyetlerinin beraberinde getirdiği yoksullukla mücadele eden mazlum ülkelerden sadece birkaçından kısaca bahsettik. Çok daha fazla bölgede, çok daha fazla sayıdaki yetişkin, çocuk ve bebek aşırı yetersiz beslenmeye karşı direniyor. Hepsinin ortak noktası ise kendilerine gönderilecek her türlü insani yardıma muhtaç olmaları.