Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) tarafından açıklanan veriler, 2024 yılı itibarıyla ülkede istihdamın yüzde 0,7 oranında arttığını gösterdi. Geçen yıl, Almanya'da 336 bin kişi daha iş gücüne katıldı ve toplam istihdam 46,1 milyon kişiye ulaştı. 1990 yılındaki birleşmeden sonra kaydedilen bu artış, ekonomideki gerilemeye rağmen gerçekleşti ve önceki yılın rekorunu yüzde 0,2 ya da 72 bin kişi ile aştı.
Ancak Destatis, 2024’teki istihdam artışının, önceki yıllara göre daha düşük bir hızda gerçekleştiğini belirtti. 2023’teki 336 bin kişilik artış, bir önceki yılın yarısı kadar. 2022’de bu artış 622 bin kişi olarak kayıtlara geçmişti.
Sektörel Değişimler ve İstihdamdaki Paylaşım
2024 yılı itibarıyla en büyük istihdam artışı hizmet sektöründen geldi. Hizmet sektöründe 153 bin kişi daha çalışmaya başladı, bu da toplam artışın yüzde 0,4’ünü oluşturdu. Diğer taraftan, imalat ve inşaat sektörlerinde istihdam kaybı yaşandı ve enerji dahil sanayi sektöründeki istihdam yüzde 0,6 oranında azalarak 8,1 milyon kişiye indi.
Almanya’daki işsizlik oranı ise 2024 yılı itibarıyla yüzde 3,2'ye yükseldi. Bu da 179 bin kişinin işsiz kalması anlamına geliyor. Almanya, iş gücüne katılım oranını artırırken, yerli nüfusun yaşlanması nedeniyle nitelikli iş gücü açığı ile de karşı karşıya.
Almanya’daki mesleki eğitim sistemi, iş gücü piyasasında kalifiye eleman bulmaya yardımcı olurken, yaşlanan nüfus nedeniyle hala 1,5 milyon nitelikli iş gücü açığı bulunuyor. Hükümet, nitelikli iş gücünün ülkeye gelmesi için engelleri kaldırmaya çalışıyor ve 2035 yılına kadar 7 milyon işçi açığı beklentisi var.
Almanya Ekonomisi Küçülüyor
Almanya ekonomisi 2023'te yaşanan yüksek enflasyon ve düşen yatırımlar nedeniyle yüzde 0,3 küçüldü. Ülke, G7 ekonomileri içinde küçülen tek ülke oldu. Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) ve hükümet, 2024 yılı için de yüzde 0,2 küçülme tahmin ediyor. Ayrıca ABD'nin dış ticaret açığını azaltmak amacıyla gümrük vergilerini artırma planları, Almanya’nın ihracatını olumsuz etkileyebilir.