Almanya hükümeti, Nazi döneminde çalınan sanat eserlerinin iadesi sürecini hızlandırmak amacıyla yeni bir tahkim mahkemesi kurdu. Yeni mahkeme, Nazi yönetimi sırasında yağmalanan mallarla ilgili anlaşmazlıklar durumunda nihai kararı verecek. Ancak, eski sistemden farklı olarak, bu yeni düzenleme tek taraflı temyize izin veriyor. Bu da, önceki durumda olduğu gibi, eski sahiplerin torunları ve mevcut sahiplerin temyiz üzerinde anlaşma zorunluluğunu ortadan kaldırıyor.
Eski sistemde, birçok sanat eseri mevcut sahiplerinin itirazları nedeniyle temyiz komiteleri tarafından geri alınıyor, bu da Picasso gibi ünlü sanat eserlerinin kime ait olduğunun hala netleşmemesine neden oluyordu. Yeni sistemle birlikte, bu tür durumların önüne geçilmesi amaçlanıyor. Ancak, Nazi dönemi sanat eserleri konusunda uzmanlaşmış avukatlar ve tarihçiler, yeni düzenlemeyi eleştirerek, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a açık bir mektup yazdı.
Açık mektupta, "Naziler tarafından yağmalanan sanat eserlerine dair Danışma Komisyonu'nu lağvetmek ve mağdurlar için daha kötü bir prosedüre karar vermek dürüstçe değil." denildi. Danışma Komisyonu, 1999'da imzalanan Washington Anlaşması ile Nazi dönemi eserlerinin iade edilmesi yükümlülüğünü kabul etmeyen Alman kurumları nedeniyle 2003 yılında kurulmuştu. 2021'de güçlendirilmesi vaat edilen komisyon, yerini yeni tahkim mahkemesine bıraktı.
Yeni mahkeme, Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth’un liderliğinde faaliyet gösterecek. Ancak, eleştirmenler, bu yeni mahkemenin sanat eserlerini Nazilere satan mağdurların tazminat taleplerini kapsamayacağından endişe ediyor. Mektupta, Nazi Almanyası veya işgal altındaki ülkelerden kaçan mağdurların kültürel varlıklarını satmak zorunda kalacakları ve bu mağdurların iade hakkının sınırlanacağı uyarısı yapıldı.
Eleştirmenler, bu durumun mağdurlara ve torunlarına büyük bir haksızlık olacağını ve Almanya’nın uluslararası itibarı için ciddi bir sorun yaratacağını belirtiyor.
Kaynak:EURONEWS