"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9430 %-0.1
41,0918 %-0.14
3.795,95 % -0,40
3.243.672 %1.579
İşçi Haber Dünya Almanya'da ekonomik kriz derinleşiyor: İşten çıkarmalar sürüyor

Almanya'da ekonomik kriz derinleşiyor: İşten çıkarmalar sürüyor

Almanya'da son zamanlarda işten çıkarma haberleri artarak devam ediyor. Zorlu ekonomik koşullar, Çin'den gelen sert rekabet ve birçok ürüne yönelik talebin zayıf kalması, Alman şirketlerini yeniden yapılanmaya zorlayarak işe alımları durdurmaya veya işten çıkarmaya itiyor. Şirketler, azalan karlarını işten çıkarmalarla dengelemeye çalışırken, bu durum Alman halkı arasında endişe yaratıyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Covid-19 sonrası yaşanan ekonomik zorluklar, yüksek maliyetler ve düşen karlılıkla mücadele etmek isteyen büyük Alman şirketleri, ciddi bir işten çıkarma sürecine girmiş durumda. Volkswagen, Thyssenkrupp, DHL, Commerzbank, Deutsche Bank, Audi, Deutsche Bahn ve Siemens gibi dev şirketler, bu sürecin en önemli örneklerini oluşturuyor.

Alman İmalat Sektöründeki Duraklama Ekonomiyi Etkiliyor

Almanya ekonomisinin bel kemiğini oluşturan imalat sektöründe yaşanan kalıcı zayıflık, ülkenin ekonomik kırılganlığını artırıyor. Geleneksel iş modelinin artık yeterli olmaması ve artan enerji maliyetlerinin etkisiyle, Almanya, zayıf ekonomik büyüme ortamıyla karşı karşıya kalıyor. İmalat sektöründeki duraklama ve dış talepteki düşüş, büyük bir sorun haline gelmiş durumda.

İşten Çıkarmalar Hangi Sektörlerde Yoğunlaşıyor?

Almanya'da işten çıkarma kararları en çok otomotiv, sanayi, mühendislik, teknoloji, telekomünikasyon ve finans gibi sektörlerde alınıyor. Köln Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü’nün araştırmasına göre, Alman şirketlerinin yüzde 38’i istihdamı azaltmayı değerlendiriyor. Otomotiv sektöründe ise bu oran daha da yüksek.

Prognos Enstitüsü'nün araştırmasına göre, Almanya'daki otomotiv sektöründe 2035 yılına kadar 140 bin iş kaybı yaşanması bekleniyor. 2019-2023 yılları arasında ise otomotiv sektöründe 46 bin kişi işten çıkarılmıştı. Bu alandaki zayıf talep, işten çıkarma kararlarını artırmaya devam ediyor.

Siemens, 2027'ye kadar otomasyon ve diğer alanlarda 6 binden fazla kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Bu karar, şirketin yeniden yapılanma sürecinin bir parçası olarak açıklanırken, Alman mühendislik sektöründeki diğer şirketler de benzer adımlar atıyor.

Volkswagen Grubu’nun lüks otomobil markası Audi, 17 Mart’ta 2029 yılına kadar Almanya'da yaklaşık 7 bin 500 kişiyi işten çıkaracağını duyurdu. Audi'nin ana şirketi Volkswagen de Aralık 2024’te 35 bin kişiyi işten çıkaracak. Porsche ise 3 bin 900 kişiyi işten çıkarmayı planlıyor.

Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp, 2030 yılına kadar çelik biriminde 5 bin kişinin işine son vermeyi planlıyor. Ayrıca, Schaeffler ve Continental gibi otomotiv tedarikçileri de büyük çaplı işten çıkarma kararları almış durumda.

Alman Bankaları da Tasarruf Önlemleri Alıyor

Almanya'nın ikinci büyük bankası Commerzbank, 2028 yılına kadar 3 bin 900 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Deutsche Bank ise 2023’te maliyetleri düşürmek için 3 bin 500 kişiyi işten çıkarmıştı ve bu yıl 2 bin kişiyi daha işten çıkarma kararı aldı.

Alman spor giyim üreticisi Puma, maliyet azaltma programı çerçevesinde dünya çapında 500 kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. BioNTech ve DHL de benzer kararlarla tasarruf önlemleri almaya devam ediyor.