ÖzetInterfax Haber Ajansı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin güneydoğu Ukrayna'da iki küçük şehri ve bir nükleer santralin çevresini ele geçirdiğini, ancak Moskova'nın diplomatik ve ekonomik izolasyonunun derinleşmesiyle başka yerlerde sert bir direnişle karşılaştığını söyledi.
Üst düzey bir Ukraynalı yetkili, Reuters'e yaptığı açıklamada, çatışmalar ve Rus ilerlemesinin ardından, Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerin Pazartesi günü Rusya'nın müttefiki Beyaz Rusya sınırında başladığını söyledi.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı daha önce yaptığı açıklamada, amacın acil bir ateşkes ve Rus güçlerinin geri çekilmesi olduğunu söyledi.
Başkan Vladimir Putin'in Perşembe günü İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir Avrupa devletine yönelik en büyük saldırıyı başlatmasından ve Pazar günü Rusya'nın nükleer caydırıcılığını yüksek alarma geçirmesinden sonra herhangi bir ilerlemenin sağlanıp sağlanamayacağı belli değildi.
Moskova'nın önde gelen finans kuruluşlarını Batı pazarlarından etkin bir şekilde kesen yaptırımlar, Pazartesi günü Rusya'nın ruble para birimini dolar karşısında %30 değer kaybetmesine yol açtı. Ülkeler ayrıca Ukrayna'ya silah tedarikini artırdı.
Ukraynalı yetkililer, Pazartesi günü başkent Kiev'de ve doğudaki büyük şehir Harkov'da şafaktan önce patlama sesleri duyulduğunu söyledi. Ancak Rus kara kuvvetlerinin büyük şehir merkezlerini ele geçirme girişimlerinin püskürtüldüğünü de eklediler.
Interfax'ın haberine göre Rusya savunma bakanlığı, güçlerinin Ukrayna'nın güneydoğu Zaporizhzhya bölgesindeki Berdyansk ve Enerhodar kasabalarının yanı sıra Zaporizhzhya nükleer santralinin çevresini ele geçirdiğini söyledi. Santralin operasyonları normal şekilde devam etti, dedi.
Haber ajansına göre, Ukrayna nükleer santralin Rus eline geçtiğini yalanladı.
Donetsk bölge idaresi başkanı Pavlo Kyrylenko Pazartesi günü televizyonda yaptığı açıklamada, Ukrayna liman kenti Mariupol çevresinde gece boyunca çatışma olduğunu söyledi.
Rus kuvvetlerinin herhangi bir zemin kazanıp kazanmadığını veya herhangi bir kayıp rakamı sağlayıp sağlamadığını söylemedi.
BM insan hakları şefi Michelle Bachelet Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna'da Perşembe gününden bu yana en az 102 sivilin öldürüldüğünü, 304'ünün de yaralandığını, ancak gerçek rakamın "önemli ölçüde daha yüksek" olmasından korkulduğunu söyledi.
BM Mülteci Ajansı'na göre 360.000'den fazla insan komşu ülkelere kaçtı.
ABD'li üst düzey bir savunma yetkilisi, Rusya'nın Perşembe gününden bu yana Ukrayna hedeflerine 350'den fazla füze fırlattığını ve bunların bir kısmının sivil altyapıya isabet ettiğini söyledi.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan yetkili, "Herhangi bir askeri taktik ve strateji öğrencisinin size söyleyeceği bir kuşatma zihniyetini benimsiyorlar gibi görünüyor, kuşatma taktiklerini uyguladığınızda, ikincil hasar olasılığını artırıyor" dedi.
PROTESTOLAR
OVD-Info protesto izleyicisi, Perşembe gününden bu yana savaş karşıtı protestolarda yaklaşık 6.000 kişinin gözaltına alındığı Rusya da dahil olmak üzere, işgale karşı dünyanın dört bir yanında inişli çıkışlı protestolar düzenlendiğini söyledi.
BM İnsan Hakları Konseyi, Kiev'in elçisinin Cenevre forumuna Moskova'nın bazı askeri eylemlerinin "savaş suçu teşkil edebileceğini" söylemesinden dakikalar sonra, Pazartesi günü Ukrayna'nın Rusya'nın işgali hakkında bu hafta acil bir tartışma düzenleme talebini kabul etti.
47 üyeli konsey, öneriyi Rusya ve Çin de dahil olmak üzere beş aleyhte 29 lehte oyla kabul etti.
Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Pazartesi günü Avrupa Birliği'nden Ukrayna'nın derhal üyelik kazanmasına izin vermesini istedi.
Sosyal medyada paylaşılan bir video konuşmasında, "Hedefimiz tüm Avrupalılarla birlikte olmak ve en önemlisi eşit olmaktır. Bunun adil olduğuna eminim. Bunu hak ettiğimize eminim" dedi.
Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden'in Pazartesi günü müttefikleri ve ortaklarıyla birleşik bir yanıtı koordine etmek için bir görüşmeye ev sahipliği yapacağını söyledi.
Amerika Birleşik Devletleri, Rus kuvvetlerinin yaklaşık 44 milyon nüfuslu demokratik ülkedeki büyük şehirleri kuşatmaya hazırlandığına dair işaretlerin ortasında, Putin'in Rusya'nın nükleer duruşu hakkında "tehlikeli söylem" ile savaşı tırmandırdığını söyledi.
Rusya, Ukrayna'daki eylemlerini, bölgeyi işgal etmek için değil, güney komşusunun askeri yeteneklerini yok etmek ve tehlikeli milliyetçiler olarak gördüklerini ele geçirmek için tasarlandığını söylediği "özel bir operasyon" olarak nitelendiriyor.
AB, Kanada'nın yaptığı gibi tüm Rus uçaklarını hava sahasından çıkardı ve Rus havayolu Aeroflot'u bir sonraki duyuruya kadar Avrupa destinasyonlarına olan tüm uçuşları iptal etmeye zorladı.
AB ayrıca Rus medya kuruluşları RT ve Sputnik'i de yasakladı.
Bu haber Reuters'dan alınmıştır.