Hamas'ın Gazze savaşındaki ateşkes görüşmelerinde ilk taleplerine geri döndüğü bildirildi.
Hamas'tan dün yapılan açıklamada, ateşkes kapsamında İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndan tamamen çekilmesinin ve askeri operasyonların sonlandırılmasının istendiği aktarıldı.
Açıklamada, İsrail'in ABD, Mısır ve Katar arabuluculuğunda düzenlenen görüşmelerde üzerine düşeni yapmadığı savunularak şu ifadeler kullanıldı:
"İsrail, halkımızın ve direnişimizin kapsamlı ateşkes, Gazze Şeridi'nden çekilme, yerinden edilen Filistinlilerin dönüşü ve gerçek bir esir takası gibi temel taleplerinin hiçbirine yanıt vermedi."
Hamas ayrıca ateşkes sürecinin tıkanmasından Tel Aviv yönetimini sorumlu tutarak, "Şu ana dek anlaşmaya varılamamasının tek sorumlusu İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve aşırılıkçı hükümetidir" diye belirtti.
İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) göre Hamas'ın elinde 130'a yakın esir var. 24 Kasım'da sağlanan ve bir hafta süren ateşkeste 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı. Ancak ikinci ateşkes anlaşması için bir süredir yürütülen görüşmelerden henüz sonuç çıkmadı.
Tel Aviv yönetimi, Hamas'ın Gazze Şeridi'nden çekilme ve askeri operasyonları durdurma gibi isteklerini daha önceki görüşmelerde defalarca reddetmişti.
İsrail'in önde gelen haber sitelerinden Times of Israel, Hamas'ın son açıklamasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nun (BMGK) dünkü Gazze kararının ardından yapıldığı vurgulandı.
BMGK'de dün yapılan oylamada Gazze'de Ramazan'da acilen ateşkes sağlanmasını öngören karar tasarısı 14 "evet" ve 1 "çekimser" oyla kabul edilmişti. İsrail, ABD'nin "çekimser" oy vermesine tepki göstererek bunun rehine kurtarma çalışmalarını olumsuz etkileyeceğini savunmuştu.
Böylelikle Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan savaşta, Gazze'de ateşkes talep edilen bir karar ilk kez kabul edilmiş oldu.