"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2505 %0.09
37,0850 %0.16
2.299.274 %-1.761
3.009,40 0,57
Ara
İşçi Haber Dünya Bakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin için acil barış ve adalet istedi

Bakan Fidan, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin için acil barış ve adalet istedi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Filistin temalı BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, "Adil ve kalıcı bir barış için el birliğiyle çalışalım. Güvenlik Konseyi’ne çağrımız budur," ifadelerini kullandı.

Fidan, New York'ta düzenlenen Filistin konulu BM Güvenlik Konseyi toplantısında önemli bir konuşma yaptı. Bugün kritik bir dönüm noktasında bulunduklarını belirten Fidan, alacakları kararların uluslararası ilişkileri köklü şekilde etkileyeceğini vurguladı.

"DÜZENİMİZ CİDDİ BİR EROZYONA UĞRAMIŞ DURUMDA"

Konuşmasında, uluslararası düzene yönelik mevcut tehditlere dikkat çekerek, “Kurallara dayalı düzenimiz ciddi bir erozyona uğramış durumda” dedi. Gazze'deki çatışmaların Batı Şeria, Lübnan ve daha ötesine yayılmadan durdurulması gerektiğini ifade eden Fidan, bazı uluslararası aktörlerin kayıtsız kalmasını "şaşırtıcı" olarak nitelendirdi.

Fidan, BM Güvenlik Konseyi'nin belirlediği ilkeler doğrultusunda acil bir ateşkes sağlanması, rehin ve mahkum takası gerçekleştirilmesi, İsrail’in Gazze’den çekilmesi ve Filistinlilere insani yardım ulaştırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun süregelen engellemelerine dikkat çekerek, uluslararası toplumun daha etkin bir baskı uygulaması gerektiğini ifade etti.

"AMBARGO UYGULANMIYOR"

Güvenlik Konseyi'nin barış ve güvenliği sağlama konusundaki yetersizliklerini eleştiren Fidan, "Ambargo ve zorlayıcı tedbirler uygulanmıyor" diyerek mevcut durumu sorguladı. İsrail'in saldırganlığı ve Lübnan'ın da tehlike altında olduğuna vurgu yapan Fidan, uluslararası hukukun göz ardı edildiğini dile getirdi.

Konuşmasını, adil ve kalıcı bir barış için işbirliği çağrısıyla sonlandıran Fidan, "İsrail’in güvenliği ancak barışla sağlanabilir ve bu da iki devletli çözümle mümkün" dedi. Doğu Kudüs’ü başkent olarak kabul eden bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını savunarak, Güvenlik Konseyi’ne bu yönde adım atma çağrısında bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *