"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2797 %0.01
37,0519 %0.01
2.303.192 %-0.127
3.023,27 -0,15
Ara
İşçi Haber Dünya Bakan Fidan duyurdu: İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil olacağız

Bakan Fidan duyurdu: İsrail'e karşı açılan soykırım davasına müdahil olacağız

Endonezya Dışişleri Marsudi ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Fidan sevindiren haberi 'Buradan ilk kez duyurmak istiyorum. Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e karşı açtığı davaya müdahil olma kararı verdik.' ifadeleriyle verdi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi ile görüşme gerçekleştirdi. Zirve sonrası basın toplantısı gerçekleştiren Fidan önemli açıklamalarda bulundu. 

Fidan, basın toplantısında şu ifadelere yer verdi:

"Endonezya ile Filistin konusundaki tutumlarımızın aynı olduğunu görmekten memnunuz. Gazze'ye yönelik saldırıların durdurulması için önemli çalışmalarda beraber yer aldık."

"UMUT VERİCİ"

"Bazı Avrupa ülkelerinin Filistin'i tanımaya yakın olduklarını söylemesi umut vericidir. Bu insanlık dışı duruma hep beraber dur dememiz gerekiyor. 21.Yüzyılda Gazze'de açlıklar yaşanırken, siviller hedef alınırken uluslararası toplum ne bekliyor. Bir tercih ile karşı karşıyız. Ya insanlıktan yana olacağız ya da suçların bedeline ortak olacağız."

"MÜDAHİL OLMA KARARI ALDIK"

"Gazze'de akan kan sadece Filistinlilerin kanı değildir. İsrail'in saldırıları vicdanlarda yargılanmakta ve mahkum edilmektedir. Türkiye olarak Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na açtığı davaya müdahil olma kararı aldık. Türkiye olarak Filistin halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Endonezya ile birlikte Filistin'i savunmaya devam edeceğiz."

GÜNEY AFRİKA'NIN ULUSLARARASI ADALET DİVANINDA İSRAİL ALEYHİNE AÇTIĞI SOYKIRIM DAVASI NEDİR?

Güney Afrika Cumhuriyeti aldığı kararla birlikte, 29 Aralık 2023'te, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanında dava açtı.

Güney Afrika, Gazze'deki durumun aciliyet teşkil etmesi nedeniyle UAD'den ihtiyati tedbirlere hükmetmesini istedi ve tedbir talebine ilişkin duruşmalar, 11-12 Ocak'ta Lahey'deki Barış Sarayı'nda gerçekleştirildi.

Divan, Güney Afrika'nın 6 Mart'ta yaptığı ek tedbir talebi üzerine 28 Mart'ta açıkladığı ek tedbir kararında, İsrail'den Gazze'ye acilen ihtiyaç duyulan insani yardımların ulaştırılmasını sağlaması, Filistinlilerin haklarını ihlal etmemesi gerektiği ve ek tedbirlere ilişkin aldığı önlemleri 1 ay içinde Mahkemeye bir rapor sunması kararına vardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *