"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4789 %-0.01
36,2226 %-0.04
3.393.466 %4.115
2.960,82 -0,04
Ara
İşçi Haber Dünya Bangladeş’te kriz: Hükümet karşıtı göstericiler Başbakan’ın konutunu bastı

Bangladeş’te kriz: Hükümet karşıtı göstericiler Başbakan’ın konutunu bastı

Bangladeş'te hükümet karşıtı göstericilerin Başbakan Şeyh Hasina'nın resmi konutuna baskın düzenlediği bildirildi.

Olayların ardından ordu komutanı, siyasi parti liderleriyle acil toplantılar yapıyor.

Başbakan Hasina'nın askeri helikopterle konutundan ayrılarak güvenli bir bölgeye geçtiği belirtilirken, Reuters'ın haberine göre, Hasina protestolar nedeniyle istifa etti.

GEÇİCİ HÜKÜMET KURULACAK

Bangladeş Genelkurmay Başkanı, "Ülkeyi geçici hükümet yönetecek, bunun için görüşmeler yürüyoruz. Vatandaşlar orduya güvensin, ülkeye barışı getireceğiz" dedi.

Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan Hasina Vecid’in resmi konutundan ayrılmasının ardından basına açıklama yaptı. Yerel medyaya göre, Waker-Uz-Zaman, ülkede bir geçiş hükümetinin kurulacağını ve gösterilerin ve şiddet olaylarının sona ermesi halinde sıkıyönetim uygulamasına gerek kalmayacağını belirtti.

Waker-Uz-Zaman, şiddet olaylarında hayatını kaybeden protestocuların ölümüne ilişkin bir soruşturma yapılacağını vurguladı. Geçiş hükümetini kurma kararının ardından, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra durumu çözüme kavuşturmak için Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz," dedi.

General Waker-Uz-Zaman ayrıca, Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümü’nden Profesör Asif Nazrul’u, öğrencilerden protestoları sonlandırmaları yönünde bir açıklama yapması için çağırdı.

Bangladeş ordusu, Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in resmi konutundan ayrılmasının ardından ülkede bir geçiş hükümeti kurulacağını açıkladı. Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Başbakan'ın konutundan ayrılması sonrası basına açıklama yaparak, geçiş hükümetinin kurulacağını duyurdu. Yerel basına göre, General Waker-Uz-Zaman, gösterilerin ve şiddet olaylarının durulması halinde "sıkıyönetime gerek kalmayacağını" belirtti. General, şiddet olaylarında hayatını kaybeden göstericilere ilişkin soruşturma başlatacaklarını taahhüt ederek, "Tüm siyasi partilerle verimli bir görüşme gerçekleştirdikten sonra geçiş hükümeti kurmaya karar verdik. Durumu çözüme kavuşturmak için şimdi Bangladeş Cumhurbaşkanı Muhammed Şahabuddin ile görüşeceğiz." dedi.

General Waker-Uz-Zaman, Dakka Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden Profesör Asif Nazrul'u, öğrencilerden protestolara son vermesini talep eden bir açıklama yapmaya çağırdı. Hasina'nın istifa ettiğini duyuran General, Bangladeş Başbakanı'nın henüz konuya ilişkin bir açıklama yapmadığını belirtti.

Başkentteki protestolar devam ederken, Başbakan Şeyh Hasina'nın resmi konutunu basan göstericilerin içerideki eşyaları dışarı çıkardıkları görüldü. Medyada yer alan görsellerde, göstericilerin resmi konuttan Başbakan'ın sandalye ve koltuk gibi eşyalarını çıkardıkları dikkati çekti. Yerel basında, hükümet karşıtı protestocuların iktidardaki Avami Birliği Partisi'nin başkent Dakka'daki binasını ateşe verdiği bildirildi.

Bu arada, Hint basınında yer alan haberlere göre, konutundan ayrılan Hasina'nın kız kardeşi Şeyh Rehana ile birlikte askeri bir helikopterle Hindistan'a indiği bildirildi. Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin de Bangladeş sınırında "yüksek alarm" durumu ilan ettiği açıklandı. Bangladeş'te ordunun açıklamasının ardından başkent Dakka'da göstericilerin "coşkulu kutlamalar" yaptığı belirtildi.

NE OLMUŞTU?

1971'deki Bağımsızlık Savaşı'nda görev alan kişilerin çocuklarına kamuda kontenjan ayrılması kararının ardından, temmuz ortasında öğrencilerin başını çektiği protestolar başlamıştı. Günlerce süren protestolarda hükümet, 147 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklarken, basında yer alan haberlerde ölü sayısının 200'ü aştığı belirtilmişti. Hükümet, internet kesintisi, sokağa çıkma yasağı ve resmi tatil ilanlarıyla protestoları kontrol altına almaya çalışmış, ancak bu adımlar tansiyonu düşürmemişti. Yüksek Mahkemenin kontenjan kotası oranlarını düşürmesinin ardından protestocular, taleplerinin yerine geldiğini belirterek gösterilere son verdiklerini duyurmuştu.

"Kamuda kontenjan" protestolarında hükümet tarafından suçlanan Cemaat-i İslami Partisi ve öğrenci kanadı Chhatra Shibir'in yasaklanması üzerine, öğrenciler Başbakan Şeyh Hasina Vecid'in bu kararını "adaletsizlik" olarak nitelemişti. Bangladeş'te Hasina hükümetini protesto etmek ve "kamuda kontenjan" protestolarında yaşamını yitirenler için adalet talebiyle öğrenciler yeniden toplanmış ve polisle çatışmalar yaşanmıştı. En son 4 ve 5 Ağustos'ta hükümet karşıtı protestolar sırasında yaşanan şiddet olaylarında 100'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *