Belarus makamları, son haftalarda büyük bir Doğu'ya dönüşen bir krizde potansiyel olarak bir dönüm noktası olabilecek göçmenlerin Polonya sınırında toplandığı ana kampları bugün temizledi.
Avrupa ülkeleri aylardır Beyaz Rusya'yı Orta Doğu'dan gelen göçmenleri uçarak ve onları yasadışı yollardan Polonya ve Litvanya'ya yasadışı yollardan geçmeye teşebbüs ederek krizi kasten yaratmakla suçluyor. Moskova tarafından desteklenen Minsk, binlerce göçmeni sınırdaki dondurucu ormanlarda mahsur bırakan bir duruşta bu suçlamaları reddetti.
Her ikisi de yaralı olan bir çift, oradaki sert koşulların acımasız bir göstergesi olarak, bir STK olan Polonya Uluslararası Yardım Merkezi'ne perşembe günü erken saatlerde bir yaşındaki çocuklarının ormanda öldüğünü söyledi. Son aylarda sınırda en az sekiz kişinin daha öldüğüne inanılıyor.
Polonya sınır muhafızlarından bir sözcü, Belarus'un batısındaki sınırdaki kampların tamamen boş olduğunu söyledi ve Belaruslu bir basın yetkilisi bunu doğruladı. Belarus devlet haber ajansı Belta, göçmenlerin Belarus'ta sınırdan uzakta bir depoya getirildiğini söyledi.
Polonyalı sözcü, "Bu kamplar artık boş, göçmenler büyük olasılıkla Bruzgi sınır kapısından çok uzak olmayan ulaşım-lojistiği merkezine götürüldü" dedi.
Sözcü, "Bu tür başka kamp yoktu ... ancak sınırı geçmeye çalışan başka yerlerde ortaya çıkan gruplar vardı. Önümüzdeki saatlerde ne olacağını göreceğiz." Dedi. "Etrafta hala bazı insanlar var, ama açıkça boşalıyor."
Son haftalarda göçmenler, çoğunlukla geceleri sınırı geçmeye çalıştı ve bazen sınırda Polonya birlikleriyle çatıştı.
BASKI
Kampları temizleme hamlesi, yoğun bir diplomasi haftasında geldi. Almanya Başbakanı Angela Merkel, normalde Avrupalı liderler tarafından kaçınılan Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko ile üç gün içinde iki kez telefonla görüştü.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Perşembe günü Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'yu, Lukashenko önce siyasi mahkumları serbest bırakmasını istedi. Belarus bugün erken saatlerde, Lukashenko'nun Merkel'e krizi çözmek için AB'nin 2 bin kişiyi kabul edeceği ve Minsk'in ülkeye 5 bin kişiyi daha göndereceği bir plan önerdiğini söyledi.
Ancak Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer teklifi reddetti ve Minsk'in hamlelerinin geçtiğimiz aylardaki tüm gerilimleri ortadan kaldırmadığının bir işareti olarak yanlış bilgiden bahsetti.
Seehofer, Varşova'da düzenlediği basın toplantısında, "Mültecileri kabul edersek, baskıya boyun eğersek ve 'mültecileri Avrupa ülkelerine alıyoruz' dersek, bu, bu hain stratejinin temelinin uygulanması anlamına gelir" dedi.
Bir Alman hükümet kaynağı, Almanya'nın Lukashenko ile herhangi bir anlaşmayı kabul etmediğini ve bunun Almanya'nın tek başına hareket etmediği bir Avrupa sorunu olduğunu vurguladı.
Planın açıklanmasından kısa bir süre önce Avrupa Komisyonu, göçmenlerin durumu hakkında Belarus ile müzakere yapılamayacağını söylemişti.
Polonya İçişleri Bakanlığı, Belarus makamları sınırdaki durumu başka bir işarette veya devam eden gerginlikte istikrara kavuşturmadıkça, Belarus ile Kuznica sınır geçiş noktasında demiryolu taşımacılığını kapatabileceğini söyledi.
KORKU
Ancak Perşembe günü erken saatlerde, potansiyel olarak krizin hafifletilmesinin bir başka işareti olarak, yüzlerce Iraklı, Ağustos ayından bu yana ilk geri dönüş uçuşu olan Irak'a dönüş uçuşu için Minsk havaalanında iniş yaptı.
Çok sayıda Iraklı, 27 ulustan oluşan müreffeh AB'ye giriş ve daha iyi bir yaşam arayan Belarus sınırlarında kamp kuranlar arasında yer alıyor. Irak dışişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre, çoğu Iraklı Kürt olmak üzere 430 kişi Perşembe günü Minsk'ten Irak'a dönüş uçuşu için check-in yaptı. devamını oku
Irak Havayolları sözcüsü Hüseyin Celil, Reuters'e verdiği demeçte, Ağustos ayında yaklaşık 1000 Iraklının Minsk'ten tahliye edilmesinden bu yana böyle bir uçuş gerçekleşmedi.
Adını vermeyi reddeden 30 yaşındaki Iraklı bir Kürt, tahliye uçuşunun arifesinde Reuters'e verdiği demeçte, "Eşim olmasaydı geri dönmezdim" dedi. "Benimle sınıra geri dönmek istemiyor çünkü orada çok fazla dehşet gördü." Çift, Belarus'tan Litvanya ve Polonya'ya en az sekiz kez geçmeye çalıştı.
Bu arada Belarus devlet havayolu şirketi Belavia, Afganistan, Irak, Lübnan, Libya, Suriye ve Yemen vatandaşlarının Özbekistan'ın başkenti Taşkent'ten Minsk'e uçuşlarına izin vermeyi durdurdu. AB, göçmenlerin Belarus'a uçuşlarına izin vermemeleri için bölge ülkelerine baskı uygulayarak krizi hafifletmek için diplomatik bir çaba başlattı.
Kimliği bilinmeyen bir Afrikalı göçmen, perşembe günü Polonya'nın kuzeydoğusundaki Bohoniki'deki bir Müslüman mezarlığına gömüldü, bu hafta oradaki ikinci göçmen cenazesi. devamını oku
Yerel Tatar Müslüman cemaatinin lideri Maciej Szczesnowicz, "Zor" dedi. "İnsanların başka bir ülkeye gidip Polonya'da böyle bir kaderle karşılaşması bana acı veriyor."dedi.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.