Belarus'un otoriter lideri BBC'ye yaptığı açıklamada, güçlerinin göçmenlerin Polonya'ya geçmesine yardım etmesinin kesinlikle mümkün olduğunu söyledi, ancak davet edildiğini reddetti.
Minsk başkanlık sarayındaki özel bir röportajda bana şöyle dedi: "Bence bu kesinlikle mümkün. Biz Slav'ız. Kalbimiz var. Birliklerimiz göçmenlerin Almanya'ya gittiğini biliyor."
Ancak, bir sınır krizini kışkırtmak için binlerce kişiyi davet etmeyi reddetti. Şu açıklamalarda bulundu:
"Göçmenleri sınırda alıkoymayacağımı, sınırda tutmayacağımı, bundan sonra da gelmeye devam ederlerse de onları durdurmayacağımı çünkü benim ülkeme gelmeyeceklerini söyledim" seninkine gidiyorum. Demek istediğim buydu. Ama onları buraya davet etmedim. Ve dürüst olmak gerekirse, Belarus'tan geçmelerini istemiyorum."
Alexander Lukashenko 1994'ten beri Belarus'ta iktidarda, ancak yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi Batı tarafından büyük ölçüde gözden düştü ve AB tarafından tanınmadı.
Belarus'a uygulanan yaptırımlara misilleme
AB tarafından, Ağustos 2020 seçimlerinden sonra kitlesel protestolara katılan muhaliflere yönelik acımasız baskı nedeniyle Belarus'a uygulanan yaptırımlara misilleme olarak son aylarda Polonya, Litvanya ve Letonya ile sınır krizini düzenlemekle suçlanıyor.
Binlerce protestocu ve muhalefet aktivisti gözaltına alındı ve muhalefet lideri Svetlana Tikhanovskaya zafer ilan ettikten sonra Belarus'tan ayrılmak zorunda kaldı. Ekibi, BBC'yi "bir diktatöre söz vermek" olarak nitelendirdikleri cuma günkü röportajı yapmakla eleştirdi.
"Tamam, tamam, kabul ediyorum, kabul ediyorum. Okrestina gözaltı merkezinde insanlar dövüldü. Ama polisler de dövüldü ve siz bunu göstermediniz."
AB yetkilileri, Beyaz Rusya liderini sınırdaki olaylara "insanlık dışı, gangster tarzı bir yaklaşımla", Polonya'ya kolay giriş gibi sahte vaatlerle ve nihai amacı AB'yi istikrarsızlaştırmayla suçladılar.
Çoğu Orta Doğu'dan gelen en az 2.000 göçmen, bu hafta yakınlardaki bir lojistik deposuna taşınana kadar Belarus'un Polonya sınırındaki kamplarda mahsur kaldı. Yüzlercesi Perşembe günü bir geri dönüş uçuşuyla Kürtlerin kuzey Irak'ına geri dönmüş olsa da, tahminen 5.000 göçmen Belarus'ta kalıyor.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.