Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Filistin tarafından sunulan ve Gazze'de acil ateşkesle birlikte esirlerin koşulsuz serbest bırakılmasını içeren karar tasarısını 158 "evet" oyuyla kabul etti.
Toplam 193 üye ülkenin katıldığı oylamada, tasarıya 9 ülke "hayır", 13 ülke ise "çekimser" oy kullandı. Kabul edilen kararda, Gazze Şeridi’ndeki sivillerin temel insani yardımlara ve hizmetlere hızlı ve engelsiz bir şekilde erişiminin sağlanması gerektiği vurgulandı.
İnsani Yardımlar ve Ateşkes Çağrısı
Kararda, özellikle kuşatma altındaki kuzey Gazze'de insani yardıma ihtiyaç duyan sivillere destek sağlanmasının önemi vurgulanarak, BM koordinasyonunda geniş ölçekli bir insani yardım girişimi başlatılması talep edildi. Filistin halkının temel ihtiyaçlarının karşılanması gerektiği belirtilirken, aç bırakılma ve cezalandırma girişimlerine açıkça karşı çıkıldı.
Ayrıca, BM Güvenlik Konseyi’nin 2735 sayılı kararı temel alınarak, Gazze'de kapsamlı ve kalıcı bir ateşkesin derhal sağlanması, tüm esirlerin koşulsuz serbest bırakılması ve İsrail güçlerinin Gazze’den çekilmesi talep edildi.
Hesap Verilebilirlik ve UNRWA’ya Destek
BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı’nın (UNRWA) insani müdahaledeki kritik rolüne dikkat çekilen kararda, bu kuruluşun görev alanını zayıflatmaya yönelik her türlü eylem reddedildi. BM Genel Sekreterine, hesap verilebilirliğin sağlanmasına yönelik öneriler içeren bir değerlendirme raporu sunması çağrısında bulunuldu.
Gazze Şeridi’nin Filistin Devleti’nin bir parçası olduğu vurgulanan kararda, iki devletli çözüm vizyonuna bağlılık yinelendi. Gazze Şeridi’nde demografik değişiklik girişimleri veya toprak kaybına neden olacak eylemler reddedilirken, Gazze'nin Batı Şeria ile Filistin Yönetimi altında birleştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Genel Sekreterden Rapor Talebi
BM Genel Sekreteri’nden, kararın kabulünden itibaren üç hafta içinde kararın uygulanmasına ilişkin değerlendirme ve 60 gün içinde Gazze’nin kısa, orta ve uzun vadeli ihtiyaçlarına dair kapsamlı bir rapor sunması istendi. Bu raporun, Gazze’deki çatışmaların insani, ekonomik ve sosyal etkilerini ortaya koyması ve BM sistemindeki çalışmaların daha iyi koordine edilmesine yönelik öneriler içermesi talep edildi.