Byun, BM Cenevre Ofisinin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu. KDC'de son haftalar şiddetli yağmurların selleri tetiklediğini beliirten Byun, "(Seller) Tanganyika eyaletinde yaklaşık 10 bin kişiyi yerinden etti. Bu gelişen acil iklim durumu, devam eden çatışma ve kitlesel yerinden edilmenin neden olduğu acıyı daha da kötüleştirdiği KDC'nin karşı karşıya olduğu çifte krizi yansıtıyor. Sel ve çatışmalar, KDC'deki endişe verici insani acil durumu daha kötüye götürüyor" dedi. Byun, yaşanan selin halihazırda ciddi baskı altında olan insanların şartlarını olumsuz etkilediğine işaret ederek, Tanganyika'nın Güney-Kivu'daki şiddetten kaçan yaklaşık 50 bin yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yaptığını söyledi.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki Sel ve Çatışmalar
Sel felaketinin tarımsal faaliyetleri de etkilediğini vurgulayan Byun, "Ülkede zaten ciddi olan gıda güvensizliği durumunu daha da kötüleştirdi. Son değerlendirmelere göre, devam eden çatışmalardan etkilenen Güney-Kivu, Kuzey-Kivu, Ituri ve Tanganyika eyaletlerindeki 2,3 milyon kişi, acil eylemde bulunulmazsa önümüzdeki aylarda yaşamı tehdit eden açlıkla karşı karşıya kalacak" dedi. 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grubun üyeleri, yılbaşından bu yana devam eden saldırılar sonucu Güney-Kivu eyaletinin başkenti Bukavu, Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma başta olmak üzere birçok bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.
KDC'nin doğusundaki çatışmalar nedeniyle yılbaşından bu yana yaklaşık 1 milyon kişi yerinden edildi ve 7 bin kişi hayatını kaybetti. BM ve KDC'nin M23'e destek vermekle suçladığı Ruanda ise iddiaları reddediyor. KDC'nin doğusunda güvenliği sağlamak amacıyla bölge ülkeleri tarafından 23 Mart 2009'da imzalanan barış anlaşmasının bozulmasıyla "23 Mart Hareketi" adı altında ortaya çıkan grup, "M23" şeklinde anılmaya başlanmıştı. M23, büyük ölçüde Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'nin de kabilesi olan Tutsilerden oluşuyor.
Kaynak:AA