"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5692 %0.25
36,0416 %-0.54
3.418.356 %1.093
2.999,79 1,28
Ara
İşçi Haber Dünya BM'den İran'a soruşturma çağrısı

BM'den İran'a soruşturma çağrısı

BM, İran'ın 1988'deki cinayetleri ve Raisi'nin rolü hakkında soruşturma açmaya çağırdı.

Tanınmış eski BM yargıçları ve müfettişleri, BM insan hakları patronu Michelle Bachelet'i, 1988'de İran'daki siyasi mahkumların katliamını soruşturmaya çağırdılar.

Reuters tarafından görülen perşembe günü yayınlanan açık mektup, Uluslararası Ceza Mahkemesi (ICC) eski başkanı Sang-Hyun Song ve ABD'nin eski küresel ceza adaleti büyükelçisi Stephen Rapp da dahil olmak üzere yaklaşık 460 kişi tarafından imzalandı.

Ağustos ayında göreve başlayan Raisi, ABD ve aktivistlerin 1988 cinayetlerini denetleyen dört yargıçtan biri olarak katılımı olduğunu söylediği şeyleri içeren bir geçmiş nedeniyle ABD yaptırımları altında. Tahran'daki ofisinden perşembe günü herhangi bir açıklama yapılmadı.

İran, 1989'da ölen devrimci lider Ayetullah Ruhullah Humeyni'nin yönetimi altında toplu infazların gerçekleştiğini hiçbir zaman kabul etmedi. Uluslararası Af Örgütü, 2018 raporunda "gerçek sayının daha yüksek olabileceğini" söyleyerek, idam edilen sayıyı yaklaşık 5.000 olarak belirledi.

Açık mektupta, "Failler cezasız kalmaya devam ediyor. Bunlar arasında şu anki İran Cumhurbaşkanı Ebrahim Raisi ve yargı başkanı Gholam-Hossein Mohseni Ejei de var" dedi. Ejei, Raisi'nin yerine İran yargısının başına geçti.

Basın toplantısında konuştu

Raisi, Haziran 2021'de düzenlediği basın toplantısında, eylemcilerin cinayetlere karıştığı yönündeki iddiaları sorulduğunda, "Bir yargıç, bir savcı halkın güvenliğini savunduysa, övülmelidir." Şu ana kadar bulunduğum her pozisyonda insan haklarını savunmuş olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

İngiltere merkezli İran'daki 1988 Katliamı Kurbanları için Adalet grubu tarafından düzenlenen mektup, 47 üye devletin 28 Şubat'ta beş haftalık bir toplantı başlattığı BM İnsan Hakları Konseyi'ne de gönderildi.

Diğer imzacılar arasında, işkenceyle ilgili eski BM araştırmacıları ve Avustralya, Belçika, Kanada, İtalya, Kosova ve Polonya'nın eski dışişleri bakanları yer alıyor.

Oturuma rapor verecek olan ve İran'daki insan hakları konusunda BM araştırmacısı Javaid Rehman, geçen Haziran ayında Reuters ile yaptığı röportajda, 1988'de devlet emriyle infaz iddiaları ve Raisi'nin Tahran rolüyle ilgili bağımsız bir soruşturma için çağrıda bulundu.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *