Son üç haftada Suriye'de yaşanan değişimlerin hızla gerçekleştiğini belirten Fletcher, bu süreçte insani yardım operasyonlarında aksaklıklar yaşandığını ancak durumun istikrar kazanmaya başladığını dile getirdi. Yolların, pazarların ve sağlık merkezlerinin yeniden açılmaya başladığını ifade eden Fletcher, eğitimin de normale dönme yolunda ilerlediğini söyledi. Fletcher, insani yardım müdahalelerinin yeni duruma uygun şekilde uyarlanması gerektiğini belirtti ve Halep ile İdlib’i ziyaret ederek bu konudaki çalışmaları yerinde inceleyeceğini açıkladı.
FLETCHER: SOMUT ADIMLAR ATILMALI
Fletcher, insani yardım çalışmalarını güvence altına alacak düzenlemeler için ilgili taraflardan önemli taahhütler aldıklarını belirtti. "Vize ve çalışma izinleri konusunda kolaylık sağlanacak. Ayrıca insani yardım operasyonlarının korunacağı konusunda güvenceler verildi." diyen Fletcher, bu desteklerin önümüzdeki süreçte daha etkili müdahaleler için kritik olduğunu vurguladı.
Fletcher, BMGK'ye uluslararası insancıl hukukun önemine dair güçlü bir mesaj verilmesi çağrısında bulundu. "Sivillerin ve altyapının korunması, hareket halindeki kişilerin güvenli bir şekilde ilerlemesine imkan tanınması ve temel ihtiyaçların karşılanması için işbirliği şart." ifadelerini kullandı.
FLETCHER: TÜRKİYE'NİN ROLÜ ADETA BİR HAYAT DAMARI NİTELİĞİNDE OLDU
Fletcher, Suriye halkına yıllardır destek olan Türkiye'yi ve sınır ötesi insani operasyonlarda sağladığı kolaylıkları överek, "Türkiye’nin rolü adeta bir hayat damarı niteliğinde oldu. Ayrıca Lübnan ve Ürdün de Suriyeli mültecilere büyük bir cömertlikle ev sahipliği yaptı." dedi. Bu ülkelerdeki yetkililerle görüşmeler yapacağını da sözlerine ekledi.
"Dünya Suriyelileri yüzüstü bıraktı." diyen Fletcher, bu hatayı telafi etmenin ve barışçıl bir geleceği inşa etmenin tarihi bir fırsat olduğunu ifade etti. Fletcher, uluslararası toplumun bu fırsatı değerlendirmesi gerektiğini vurgulayarak, "Şimdi, Suriye halkının yanında olma zamanı." dedi.